Чи можна отримати «Доступні ліки» без телефону?
Україна

Чи можна отримати «Доступні ліки» без телефону?

25 лютого, 13:00
0
0
Сподобалось?
0

За медичною реформою деякі ліки українці можуть отримати безкоштовно або з невеликою доплатою за програмою «Доступні ліки». Чи можна їх отримати, не маючи телефону? Міністерство охорони здоров’я дає роз’яснення.

Щоб отримати препарати «Доступні ліки», потрібно, щоб ваш лікар виписав електронний рецепт, який пацієнтам приходить на телефон у вигляді звичайного смс. Воно містить номер і код погашення, який потрібно показати в аптеці для отримання ліків. Тому телефон потрібно мати з собою завжди: і коли ви йдете на прийом до лікаря, і коли ви отримуєте ліки в аптеці, яка відпускає ліки за цією програмою. А як отримати препарати за програмою «Доступні ліки», якщо ви не маєте телефону? Насамперед зверніться до лікаря. Якщо ви не маєте мобільного, лікар зареєструє вас в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) за документами. Після виписування е-рецепта лікар роздрукує вам інформаційну довідку, яка міститиме код погашення е-рецепта – саме за нею ви можете отримати потрібні вам медикаменти за програмою «Доступні ліки». В аптеці, яка відпускає ліки за цією програмою, ви можете придбати їх за електронним рецептом протягом 30 днів (якщо це наркотичні ліки, то протягом 10 днів). Повідомте фармацевту потрібні реквізити з інформаційної довідки. Вам запропонують наявні в аптеці лікарські засоби, які містять діючу речовину, що призначив вам лікар – так ви зможете обрати ліки відповідно до вашого бюджету.

Звертаємо увагу, що метод отримання електронного рецепта за допомогою телефону набагато зручніший. Наприклад, якщо ви приймаєте ліки на постійній основі, зможете отримувати наступні е-рецепти дистанційно. Не потрібно буде кожного разу ходити на прийом до лікаря і чекати в чергах.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися