У новому опалювальному сезоні зігрітися буде важко і у селі, і у місті
Україна

У новому опалювальному сезоні зігрітися буде важко і у селі, і у місті

30 липня 2022, 17:44
0
-1
Сподобалось?
-1

Українців попереджають про складну зиму і всім радять до неї посилено готуватися. У «Нафтогазі» вже кажуть, що палива власного видобутку країні для усього опалювального сезону не вистачить. Усі повинні розуміти, що житимемо у режимі жорсткої економії.

Грітимуться ті, хто не викинув грубки

Звісно, не можна порівнювати Волинь, Львівщину, Рівненщину, Тернопільщину та інші області Заходу України з тими, які пережили російську навалу або ж інтенсивні обстріли і де зруйнована вся інфраструктура. Тому для нас найголовніше питання – чи буде чим опалювати? Голова Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко запевнив, що в області практично всі комунальні заклади можна перевести на альтернативне паливо. Благо, у нас достатньо і пелетів, і брикетів, і торфу. Якщо це так, то економія блакитного палива може бути суттєвою.

Якщо говорити про приватне житло, то надзвичайну мудрість проявили ті, хто не розібрав та не викинув грубки у селах або ж встановив котли і на газ, і на брикет, електроенергію. Тоді у домівках цих людей буде тепло. Ті ж, хто розраховував лише на газ, швидше за все, мерзнутимуть. Уже сьогодні посадовці у Києві говорять, що для економії енергоресурсу знизять граничну температуру. Тепер замість 18–20 градусів нормою вважатимуть 16–18 градусів. Для жителів міських багатоповерхівок альтернативи немає – вони повністю залежать від централізованого газового опалення. Директор комунального підприємства «Луцьктепло» Іван Скорупський зазначив, що на папері постанови щодо зниження граничних температур ще не бачив, але підприємство уже поставили до відома, що споживання газу треба зменшити на 10%. За його словами, це посильна задача. Для того, аби спожити менше палива і лучанам було тепло, активно працюють сьогодні.

– Ми втілюємо другий етап з французькою компанією ENERTEX щодо встановлення сучасних пальників на котлах наших квартальних котелень. Це дасть економію газу і електроенергії, – розповів Іван Скорупський. – З тією ж компанією маємо контракт на заміну всіх 43 мережевих насосів, які підтримують тиск у системі. Італійська компанія AMARC облаштовує у будинках 330 індивідуальних теплових пунктів. Торік таких встановили 230. Це зменшить використання газу виробником тепла і поліпшить якість послуг. Звісно, у межах наших фінансових можливостей замінюємо тепломережі, запірну арматуру тощо.

Крім того, посадовець зазначив, що у Луцьку на одній з великих котелень, яка обслуговує мікрорайон ДПЗ, встановлено твердопаливний котел. При потребі на опалення пелетами можуть перейти і два медичні заклади – госпіталь та міська лікарня. Тут встановлено відповідні котли. Щоправда, на сьогодні цей вид палива дорожчий за газ.  

Готуй сани влітку

Сподіватися на те, що взимку буде все без проблем, спеціалісти не радять. Тому для жителів міст рекомендують вже сьогодні перевірити у своїх будинках електромережі. Адже зрозуміло: якщо батареї будуть ледь теплими, люди грітимуться електроприладами. Мережі не у всіх будинках зможуть витримати навантаження. А ще варто придбати теплі ковдри, шкарпетки, піжами. У футболках в квартирі цієї зими точно ходити не зможете.

Резонним є питання: мерзнути будуть лише мешканці старого житлового фонду? А ті, хто живе у новобудовах, де тепло регулюється за допомогою індивідуальних котлів чи у приватних будинках, палитимуть газу скільки хотітимуть? Офіційно на це питання ніхто не відповів. Але спеціалісти зазначають, що, швидше за все, введуть норми на споживання «дешевого» газу за встановленою державою ціною. Усе, що споживатимуть понад цих норм, оплачуватимуть за комерційною ціною. А це дійсно величезна сума. Отож до зимових холодів треба готуватися всім уже сьогодні.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися