У добі вже неповні 24 години!
Україна

У добі вже неповні 24 години!

25 вересня 2022, 18:54
0
2
Сподобалось?
2

Час летить неймовірно швидко. Шаленими темпами ніч змінює день і навпаки. Думалося, це тому, що з віком у нас інше відчуття часу. Ба ні, вчені підтвердили: Земля таки стала обертатися швидше. Отже, доба реально вкоротилася!

Період найкоротших днів життя планети

Тривалість доби стала стандартом для позначення часу – кожна триває приблизно 86 400 секунд. Але з винайденням атомного годинника вчені помітили неймовірне: Земля то сповільнює, то пришвидшує свої оберти. Отже, й час летить інакше. Якщо раніше зміни були несуттєві, то впродовж останніх років наша планета б’є усі рекорди. Бо Земля активно прискорює свій рух! Деякі вчені припустили, що ми входимо в 50-річний період збільшення швидкості обертів Землі. А отже, і найкоротших днів життя планети. Тобто, швидкоплинність життєвих моментів з роками відчуватимемо ще гостріше.

У 2020 році вчені зафіксували 28 найкоротших днів в історії Землі. Але цього літа всіх ошелешив новий показник. Так, 29 червня 2022 року на Землі зафіксовано новий рекорд її обертання. Того дня наша планета зробила оберт навколо своєї осі на 1,59 мілісекунди швидше! Наприкінці липня це повторилося.

Дослідники ламають голову над тим, що може впливати на рух Землі. Висувають різні теорії: танення льодовиків, сейсмічна активність, тяжіння Місяця, зміна положення географічних полюсів… Однозначної відповіді нема. Як і рішення: як стримати планету від надмірно швидкого «кружляння»? Тим часом деякі експерти вже пропонують перевести годинники у всьому світі із сонячного на атомний.

Доба зменшилась на чверть?

Не на секунди, а на години стала коротшою доба – у цьому переконують старці. Кажуть, за два останні тисячоліття доба зменшилася на... чверть! Що життя спливає швидше, давно помітили монахи зі святої гори Афон. Вони зі століття у століття по годинах читають певні молитви. Колись їм вночі лишався час на відпочинок. Нині ж при тій самій кількості молитов старцям бракує ночі, щоб встигнути закінчити все вичитати.

Подібне спостереження зробили й монахи зі Святої Землі. У Єрусалимі біля Гробу Господнього запалюються спеціальні лампади. Колись олію у них доливали в один і той же час, напередодні Великодня. За рік вона повністю вигорала, якраз вистачало до наступної Пасхи. А тепер доводиться маслянисту рідину виливати, бо її ще чимало залишається.

На підтвердження цього можна назвати дослідження американських вчених Браунлі та Уард. Вони на прикладі наближення Землі до Сонця пояснили: чим більше зменшується ця відстань, тим швидше для нас плине час. При цьому в добі лишається 24 години, але їхня тривалість суттєво скорочується.

Якщо найменша частинка «хроносфери» невпинно скорочується, швидше відбуваються усі процеси – старіє людина і все живе на Землі, старіє сама планета і ми з нею...

Світлана РІДНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися