Святий Пантелеймон зцілював від сліпоти і багатьох хвороб
Україна

Святий Пантелеймон зцілював від сліпоти і багатьох хвороб

27 липня 2023, 19:31
0
0
Сподобалось?
0

За час повномасштабного вторгнення загинуло близько 40 українських медиків. Щоб не мати нічого спільного з російськими убивцями, відтепер  українські медичні працівники відзначатимуть своє професійне свято 27 липня. У цей день за новоюліанським календарем вшановується памʼять Пантелеймона Цілителя (цьогоріч святого поминатимуть ще 9 серпня).

Катували, палили, кидали в кипляче олово

Що ми знаємо про Пантелеймона-цілителя? На іконах він часто зображений в синьо-жовтому одязі, у руках тримає мученицький хрест і коробочку для ліків. Богословські джерела розповідають, що він був лікарем, великомучеником перших століть християнства, пошановується і православною, і католицькою церквою. Адже святий Пантелеймон зцілив чимало бідних людей, в тому числі від сліпоти, різних хвороб та залежностей.

Пантелеймон народився в Нікомедії (тепер це турецьке місто Ізміт). Про християнську віру в дитинстві чув від своєї матері, яка рано померла, згодом від пресвітера, коли навчався лікарського мистецтва. Сам увірував, коли молитвою до Христа воскресив дитину, що померла від зміїного укусу. Згодом він врятував і незрячого чоловіка, який на лікування сліпоти витратив усі свої статки. Пантелеймон зцілив і його – настало повне прозріння. Після смерті батька Пантелеймон роздав увесь свій спадок нужденним і далі безкоштовно лікував людей. Через це багато лікарів позбулися доходів і донесли на нього імператору Максиміану. Натомість Пантелеймон запропонував влаштувати випробування: хто зцілить хворого – він чи язичницькі жерці. І вийшло, що саме Пантелеймон силою християнської молитви дарував хворому життя. Після цього багато хто увірував у Христа. Проте імператор наказав катувати Пантелеймона. Його спочатку кинули з важким каменем в море, потім підвісили на дереві, палили свічками, рвали залізними кігтями, кидали в кипляче олово. А коли віддали на розтерзання диким звірам, то вони лизали йому ноги! Тоді Пантелеймона привʼязали до дерева і відрубали голову. Вмить оливкове дерево вкрилося плодами, а з рани Пантелеймона потекло… молоко. До речі, існує повірʼя, що це молоко і кров, якими зцілювалися хворі, зберігали до 10 століття! Тіло мученика кинули у багаття, та воно не згоріло і було поховане християнами.

Орденом Святого Пантелеймона нагороджують лікарів

Голова Пантелеймона зберігається на Афоні. Святі частинки його мощей розійшлися по всьому світу, зокрема й в Україні. Є у Свято-Покровському соборі в Рівному, у Свято-Георгіївському монастирі на Козацьких могилах, у Свято-Вознесенському храмі Радивилова та інших церквах. Приміром, у селі Вікно колишнього Заставнівського району Чернівецької області уже більш як 160 років зберігається частка мироточивих мощей цілителя Пантелеймона. Від 1960-х церква стояла пусткою. А знайшли мощі випадково на горищі у старій деревʼяній скриньці, коли збирали голубиний послід. У день пошанування святого його мощі з храму Вікна возили по усій Буковині, щоб більше людей приклалося. Така ж традиція і на Волині. Мощі великомученика, які надавала Пантелеймонівська парафія села Рованці, деякий час подорожували луцькими лікарнями.

З 2009 року Хрестом Пантелеймона Цілителя, а з 2017 року – Орденом Святого Пантелеймона в Україні нагороджують найкращих медиків, а також тих, хто має видатні заслуги в благодійній діяльності. Відтоді було пошановано більше двадцяти видатних вчених, лікарів, громадських та благодійних діячів, представників духовенства. Серед них – професор, відомий кардіолог Микола Амосов, хірург Олександр Шалімов, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир (Гузар), відома госпітальєрка Яна Зінкевич та інші.

Олена ПАВЛЮК

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися