Чому східні і західні християни святкують Великдень не в один день
Україна

Чому східні і західні християни святкують Великдень не в один день

28 квітня, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Це питання цікавить багатьох. Тим паче після того, як вірні Православної церкви України і греко-католики стали святкувати Різдво зі всім християнським світом 25 грудня. То чому ж головну подію християнського світу – Воскресіння Христове – східні та західні християни святкують порізно?

Причина – у різних методах і календарях

Як розповів протоієрей, голова інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії ПЦУ Віталій Собко, різниця у датах святкування виникла через те, що християни східного і західного обряду використовують різні методи підрахунку і різні календарі для цього.

– Хоч у загальному принцип розрахунку дати святкування Великодня однаковий. Як християни східного, так і християни західного обрядів обчислюють, коли святкувати Світле Христове Воскресіння за певними показниками, серед яких: сонячне весняне рівнодення, місячний календар (перший повний місяць весни), обов’язково це повинна бути неділя і після святкування Песаха (Великодня) у юдеїв, – зазначив отець Віталій. – Ситуацію з розрахунком дати Великодня сильно ускладнила календарна реформа, яку провела ще в XVI столітті римо-католицька церква. Вона мала на меті ввести новий спосіб розрахунку великодніх свят. Християни східного обряду (ПЦУ та УГКЦ) в Україні орієнтуються на новоюліанський календар (юліанський до 1 вересня 2023 року), вираховуючи рівнодення згідно з ним. Так було затверджено ще на I Вселенському соборі. Християни західного обряду (римо-католики) використовують григоріанський календар. Саме тому й виникли ці розбіжності.

Як розрахувати дату святкування Великодня

– Одне з важливих правил, за яким вираховують дату Великодня – це повинна бути неділя після повного весняного місяця. Тому за юліанським та новоюліанським календарями Великдень може припадати на період між 22 березня до 25 квітня за старим стилем (тобто від 4 квітня до 8 травня), а різниця між датами Великодня за східною і західною традиціями зумовлена різницею в даті церковних місяців і різницею між сонячними календарями, яка складає 13 днів, – пояснив протоієрей Віталій Собко. – За григоріанським календарем Великдень може випасти на тиждень раніше (45%), в 4% випадків різниця може становити 4 тижні, а у 20% – пʼять тижнів. Також дати можуть і збігатися (30%). А ось різниці у 2-3 тижні не буває.

Чи можлива єдина дата святкування?

Останнім часом активізувалися розмови про узгодження спільної дати святкування Великодня на найвищому православно-католицькому рівні. Зокрема, Вселенський патріарх Варфоломій I заявив, що святкувати унікальну подію Воскресіння Христового порізно – це «скандал», закликавши християн затвердити спільну дату Великодня. «Ми молимо Господа слави, щоб спільне святкування Великодня, яке буде у нас наступного року, було не щасливим збігом обставин, випадковою подією, а початком встановлення спільної дати святкування на Сході та Заході», – наголосив він. Настоятель Константинопольської православної церкви зауважив, що у 2025 році відбудеться зустріч, присвячена 1700-річчю Першого Вселенського собору в Нікеї. За словами патріарха Варфоломія, на цій зустрічі, серед іншого, планується порушити питання про визначення спільної дати святкування Великодня. «Ми налаштовані оптимістично, оскільки є добра воля та бажання з обох сторін», – сказав він.

А протоієрей з Луцька Віталій Собко так відповів на це запитання:

– Щодо дати святкування Великодня, свої аргументи є як у православних, так і в католиків. Тому потрібно шукати та знаходити якийсь компроміс – комусь відступитися чи знайти якусь «золоту середину». У будь-якому випадку спільна дата відзначення Великодня була б позитивним кроком і сприяла б єдності християнського світу. Я думаю, що спасителю це дуже сподобалось би.

Підготувала Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися