Лічильник електрики: як легко розібратися в зонах і передати показники
Україна

Лічильник електрики: як легко розібратися в зонах і передати показники

2 травня, 10:45
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні існує велика кількість варіацій лічильників електроенергії. З деяких буває важко зняти показники, адже табло і дані можуть бути незрозумілими інтуїтивно.

Допомогти розібратися з різними типами лічильників електроенергії та з тим, як правильно рахувати інформацію у різних годинних зонах, допоможе інструкція від ДТЕК.

Найпоширенішими лічильниками в Україні є індукційні. Їхня головна особливість полягає в тому, що розрахунок здійснюється лише в одній зоні, а всі дані виводяться на механічний барабан. Залежно від типу пристрою на табло може виводитися 5, 6 чи 7 цифр. Тому в цьому разі важливо запам'ятати, що під час передавання показників записується лише ціле число, без тих цифр, що відокремлені від нього комою чи крапкою.

Більш сучасними пристроями є електронні лічильники світла "День-Ніч", які можуть рахувати дані в двох зонах (день — від 7 до 23 годин, ніч — від 23 до 7 годин).

Як зняти показання лічильника електроенергії "День-Ніч"? В цьому разі потрібно зрозуміти, як саме позначаються на табло різні зони:

  • NiK. "День" — "Т11" або "Т1", "ніч" — "Т12" або "Т2";
  • GAMA. "День" — "1.5.8.1", "ніч" — "1.5.8.2";
  • СТК. "День" — "Е1", "ніч" — "Е2".

Показники потрібно завжди записувати окремо.

Двозонні лічильники стають все більш популярними серед українців, адже вони дозволяють економити на електроенергії. За нічним тарифом вона коштує на 50% дешевше. Постачальники навіть заохочують переходити на лічильники "День-Ніч", оскільки вони дають змогу ще й знизити навантаження на мережу в пікові періоди.

Також існують тризонні лічильники електроенергії, хоча вони ще поки рідко зустрічаються в Україні. Вони, як зрозуміло з назви, рахують показання в трьох зонах:

  • пік — від 8 до 11, від 20 до 22 години (коефіцієнт до тарифу 1,5);
  • напівпік — від 7 до 8, від 11 до 20, від 22 до 23 години (коефіцієнт до тарифу 1);
  • ніч — від 23 до 7 години (коефіцієнт до тарифу 0,4).

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися