Літо-2024:  сонечком всміхається чи дощем вмивається?
Україна

Літо-2024: сонечком всміхається чи дощем вмивається?

26 травня, 10:30
0
0
Сподобалось?
0

Цьогорічна весна вражала не лише високими температурами, а й нічними заморозками. На порозі літо. Яким воно буде, розповіла кандидатка географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та Національної академії наук Віра Балабух. Вона зауважила, що щороку метеорологи роблять розрахунки, на основі яких складають прогноз. 

– Відповідно до тих розрахунків, які є зараз, очікується, що літо в Україні може бути теплим, але не спекотним. Середня за сезон температура повітря, ймовірно, на 1-2 градуси перевищить норму, – припускає Віра Олексіївна.

Протягом літнього сезону переважатимуть повітряні маси з Атлантики, які приноситимуть помірну вологу і тепло до України. Водночас, періоди тривалої спеки малоймовірні.

– Ми бачимо, що погодні умови взимку були для нас надзвичайно сприятливі. Навіть весною до нас прийшло літо, яке нам дуже допомогло зекономити тепло і електроенергію. Є надія, що й влітку не буде великої спеки, щоб не перевантажити нашу енергосистему, – зазначає метеорологиня.

Проте експерти Організації об’єднаних націй мають іншу думку. Вони зафіксували, що глобальна температура у 2023 році встановила нові світові рекорди. Внаслідок чого океани нагрівалися, а льодовики танули. Попереджають, що літо 2024 року може стати ще спекотнішим. Основною причиною аномально швидкого потепління є викиди парникових газів від спалювання вугілля, нафти та газу. Саме через індустріальний вплив людства на атмосферу температурні показники б’ють рекорди. Наприклад, фахівці Волинського обласного гідрометеоцентру у червні 2023 року зафіксували два температурні рекорди. Один з них тримався майже 60 років. 23 червня в Луцьку температура повітря досягла позначки + 33,3 °C, а наступного дня + 35,3 °C. У ці ж дні в Рівному була температура + 36.

Що стосується дощів влітку, то поки що аномально великої кількості опадів українські метеорологи не прогнозують. Скоріше за все, кількість опадів буде в межах кліматичної норми.

– Зазвичай, найбільш нестійкою погода в Україні буває у липні. Протягом цього місяця спостерігається найбільша повторюваність злив, гроз, граду, шквалів. Тож і цей рік не буде винятком, – каже Віра Балабух.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися