Народний синоптик з Волині розповів, яких сюрпризів очікувати від цьогорічної зими
Волинь

Народний синоптик з Волині розповів, яких сюрпризів очікувати від цьогорічної зими

17 грудня 2023, 10:00
1
-1
Сподобалось?
-1

Люди здавна цікавилися, якою буде погода. Спостерігаючи за природою і прикметами, прогнозували сухе літо чи сніжну зиму. Нині є спеціальні метеорологічні служби, які за допомогою наукових досліджень роблять свої висновки. Але не відстають від них і народні синоптики. Чого ж чекати нам від цьогорічної зими?

Грудень

Володимир Деркач з Каменя-Каширського, що на Волині, більше двадцяти років складає прогнози. Має різні методи, а основний перейняв від відомого волинського письменника, журналіста Володимира Лиса, який свого часу робив детальні синоптичні прогнози. У період від 25 грудня по 7 січня Володимир Деркач відкладає усі домашні справи і цілий день із записником проводить на вулиці. Ретельно занотовує, коли світить сонце чи йде дощ. Адже в цей період кожен день вказує, якою буде погода в певному місяці року. Зауважимо, що його прогнози максимально наближені до Камінь-Каширщини та й всієї Волині. За його словами, друга десятиденка грудня буде трохи холодною, але поступово теплішатиме. Нічний «мінус» збережеться, а от вдень температура підніматиметься вище нуля. Опади помірні. Кінець грудня буде теплий. Вдень часто буде плюсова температура, і лишень вночі невеличкий морозець. Якщо і випаде сніг, то одразу розтане.

Завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту Вазіра Мартазінова відмітила, що середньомісячна денна температура в грудні встановиться на рівні -1, а нічна коливатиметься від 0 до  -8. Однак у середи­ні місяця всіх можуть налякати короткочасні морози до -15. Остання декада буде теплою. За прогнозами метеослужб, вище +7 повітря не прогріватиметься. Рясних опадів не очікується.

Січень

За словами Володимира Деркача, новий рік почнеться із потепління, а друга декада принесе нетривале похолодання. Термометр вдень показуватиме 0 градусів, вночі буде трішки холодніше. Закінчиться цей проміжок помірними опадами. В останні десять днів січня також не варто очікувати сильних морозів. Щоправда, в середині цієї декади температура трохи знизиться. Невеликі опади посиляться на один-два дні.

Як прогнозують в Укргідрометцентрі, у січні середня температура встановиться близько нульової позначки. Хоча можливі коливання на рівні від 0 до -5 вночі та не вище +5 вдень. За словами Мартазінової, у січні не очікується багато снігу чи інших опадів, а в окремі холодні дні температура повітря буде від -7 до -10. Хоча є велика ймовірність, що половина січня буде аномально теплою.

Лютий

Володимир Деркач вважає, що на початку місяця погода нагадає, що за вікном зима. Сніг посилиться. А ближче до кінця декади температура почне підніматися. Тому друга десятиденка буде ледь не весняною. Лише день-два очікуються справді холодними. Потепління зачепить останню декаду лютого, а далі стовпчик термометра знову опуститься. Сніжитиме.

Лютий за своїми температурними показниками буде схожий на січень, припускають синоптики Укргідрометцентру. А от ночі стануть помітно холоднішими – стовпчик термометра може опускатися до -11. Опадів буде небагато.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • BubenMykola
    BubenMykola

    Декілька років назад дивився на польську тв такого ж "прогнозиста" як Володимир Деркач. Тільки він прогнозує з 13 по 25 грудня, і кому тепер вірити? В нас церковний календар змінився! Чи для газети Вісник не змінився?

    18 грудня 2023, 15:19
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися