Яку суму грошей треба тримати в готівці на випадок блекауту
Україна

Яку суму грошей треба тримати в готівці на випадок блекауту

5 червня, 12:23
0
0
Сподобалось?
0

Під час блекауту електронна система розрахунків може стати недоступною. Інколи саме покупець має труднощі з таким видом оплати. Єдиним виходом, аби придбати щось, залишається готівка.

Станом на тепер, в Україні застосовуються стабілізаційні погодинні відключення. Таким чином енергетикам вдається утримувати баланс всередині енергетичної системи.

Раніше експерт Володимир Омельченко у коментарі 24 Каналу зазначив, що кількість відключень влітку може зрости. За його словами, це пов'язано зі збільшенням потреб споживачів.

Омельченко також спрогнозував, що відключення можуть тривати до кінця війни і навіть довше. Це пов'язано зі значними пошкодженнями енергосистеми.

Нагадаємо! Уряд підвищив тариф на електроенергію до 4,32 гривні за кіловат-годину. Це дозволить енергетикам продовжувати проведення ремонтних робіт.

Яка сума готівки потрібна

У коментарі 24 Каналу інвестиційний банкір Сергій Фурса зазначив що визначати суму готівки потрібно зважаючи на індивідуальні потреби. Тобто, це має бути бюджет, який ви витрачаєте протягом певного проміжку часу.

Я вважаю за приклад треба взяти 2022 – 2023 роки. Та сума, яку ви витрачаєте в середньому на тиждень буде достатньою під час блекауту, -

Сергій Фурса

Заступник директора з торгівлі цінними паперами Dragon Capital

Фурса також відмітив, що банківська система готова до викликів, тому панікувати не варто. У приклад він навів тогорічні випадки, коли робота всередині фінансових установ продовжувалась, попри відключення світла.

Де можна зняти готівку з картки під час блекауту

Зняти готівку під час блекауту можливо декількома способами. Наприклад, у відділенні банку, яке забезпечується альтернативними джерелами енергії. За умови, що, у цій фінансовій установі функціонують банкомати. Також готівку можна зняти так:

  • через касу у банку;
  • на касі у магазинах де пропонується зняття готівки у межах певної суми.

Зверніть увагу! Якщо ви користуєтесь банкоматом іншого банку, з вас може стягуватися комісія за зняття.

Чи вплинуть відключення на курс

На думку Фурси відключення світла не стануть причиною зміни курсу. Своєю чергою, банкірка Анна Золотько каже, що на коливання, які відбуваються на валютному ринку, впливає збільшення попиту серед населення.

Зокрема, таку ситуацію можна було спостерігати на минулому тижні. Тоді, на думку банкірки, попит серед населення був спровокований заходами валютної лібералізації, які впровадили ще кілька тижнів тому.

Зростання котирувань на внутрішньому ринку України спровокувало динамічне подорожчання валюти в готівковому сегменті. Тут курс доволі швидко подолав позначку 41 гривню за долар. І хоча подальшого росту не відбулося, психологічний вплив різкого збільшення вартості долара виявився доволі потужним, -

Анна Золотько

Директор департаменту казначейських операцій Unex Bank


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися