ЗАЕС на межі блекауту через російську атаку: чим це загрожує
Україна

ЗАЕС на межі блекауту через російську атаку: чим це загрожує

22 березня, 08:55
0
0
Сподобалось?
0

Тимчасово окупована Запорізька АЕС знову опинилася на межі блекауту. Під час масованої ракетної атаки Росії на Україну вранці 22 березня відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ "Дніпровська", що з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об’єднаною енергосистемою України.

Наразі найбільша у Європі атомна електростанція зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі: Росія продовжує ставити світ на межу ядерної катастрофи. Про це заявили в "Енергоатомі".

"Сьогодні, 22 березня 2024 року, під час масштабної ракетної атаки на Україну о 5:10 ранку відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ "Дніпровська", що з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об’єднаною енергосистемою України. Наразі найбільша у Європі атомна електростанція зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-330кВ "Запорізька ТЕС — Феросплавна", – зазначили в "Енергоатомі".

Там додали, що остання лінія, що ще живить ЗАЕС, лише нещодавно була відремонтована силами українських енергетиків. Вона не працювала протягом тривалого часу через пошкодження внаслідок чергового російського обстрілу.

За словами очільника Запорізької обласної військової адміністрації Івана Федорова, ремонтні роботи було завершено усього тиждень тому.

"Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації. Якщо відключиться остання лінія звʼязку з вітчизняною енергомережею, ЗАЕС опиниться в черговому блекауті, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції", – наголосив очільник "Енергоатома" Петро Котін.

Він знову підкреслив, що Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора – "Енергоатома", а Росія повинна вивести зі станції своїх військових та військову техніку.

Загалом, нагадали в "Енергоатомі", від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки.

"У разі їхньої відмови це загрожує розвитком ядерної та радіаційної аварії", – застерегли у компанії.

Нагадаємо, вранці 22 березня Росія влаштувала масовану атаку на Україну: в низці міст є влучання в об’єкти критичної інфраструктури. У низці регіонів виникли перебої зі світлом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися