На дні зруйнованого окупантами Каховського моря росте вербовий ліс
Україна

На дні зруйнованого окупантами Каховського моря росте вербовий ліс

6 червня, 10:51
0
0
Сподобалось?
0

Торік 6 червня росіяни, аби завадити українському контрнаступу, скоїли один із найстрашніших злочинів цієї війни – підірвали греблю Каховської ГЕС. Руйнування гідроелектростанції та знищення Каховського водосховища стало справжньою трагедією для регіону в нижній течії Дніпра. За підрахунками західних журналістів, загинули сотні людей. Ті, хто врятувався, втратили житло, тварин... Що  відбувається через рік на місці колишнього найбільшого водосховища в Європі?

Великий Луг

Після підриву ГЕС багато хто стверджував, що в регіоні слід очікувати  екологічну катастрофу.  За словами  провідної наукової співробітниці Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного та співзасновниці Української природоохоронної групи Ганни Куземко, науковці розглядали декілька негативних сценаріїв майбутніх наслідків після вибуху на дамбі.

«Серед прогнозів – можливі пилові бурі, котрі могли переносити в повітрі важкі метали, враховуючи роботу підприємств Кривого Рогу. Розглядали сценарій засолення ґрунтів та домінування так званих рослин-шкідників. Проте ні один з цих сценаріїв не реалізувався», – каже науковиця.

Екосистема відновлюється. У березні та на початку квітня до Каховського водосховища почала прибувати вода. Нею вкрита значна частина раніше осушеної території. Якщо процес триватиме, то на місці Великого Лугу (так раніше називали місце, де пізніше збудували водосховище) почнуть утворюватися плавні. Ця місцевість століттями належала Запорозькій Січі. Історичне для України місце було затоплене водами Каховського водосховища у 1950-х роках минулого століття.

Восени минулого року зафіксували, що майже вся територія колишнього водосховища вкрилась вербовим лісом. Ріст верб був стрімким – за літо дерева виросли на 2-2,5 метри. Нині понад 50% території Каховського водосховища покривають молоді вербові ліси. Еколог, доцент кафедри географії, кандидат біологічних наук Вадим Манюк стверджує, що таке явище унікальне для світу.

«Ми зараз бачимо формування нового Великого Лугу фактично на дні – на голому мулові, на піску та відкладах. Ще ніхто не спостерігав такого явища», – впевнений Манюк.

До трагедії причетний волинський зять?

Людям підрив ГЕС приніс дуже багато проблем. І найперша – відсутність води. Нині без питної та технічної води залишилися частково Дніпропетровська область – водосховище було основним джерелом водопостачання для Кривого Рогу та Марганецького району, Нікополя та Покрову, також частково зневоднені Херсонська, Запорізька, Миколаївська області. А це сотні міст і сіл. Знищений унікальний сільськогосподарський регіон, який функціонував завдяки зрошенню. Вже зараз на узбережжі Азовського моря Запорізької та Херсонської областей окупанти не знають, як розв’язати проблему водопостачання.

За оцінкою експертів, після війни Україні потрібно буде організувати подачу води з Дніпра вже по трубах та змінювати систему поливу і зрошування – все це реально в перспективі.

З’явилася інформація, що до знищення Каховського моря і трагедії тисяч українців «доклав» руку генерал олєг макарєвіч – кадровий військовий ще з часів ссср. Служив в окупаційному контингенті на території Німеччини. Потім воював у Чечні та Сирії. В Україні до листопада 2023 року командував окупаційним угрупуванням зс рф «Дніпро» на Херсонщині та в Запорізькій області. Як дослідили журналісти, дружина макарєвіча Анжела нібито є уродженкою волинського Ковеля.

Підготувала Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися