Скільки чоловіків утекло через Тису?
Україна

Скільки чоловіків утекло через Тису?

15 червня, 13:30
0
0
Сподобалось?
0

З початку повномасштабного російського вторгнення річка Тиса стала відома чи не кожному українцю. Її назву повторюють заледве не щодня у випуску новин: прикордонники розповідають, скільки на берегах бурхливої ріки зловили чоловіків, які хочуть втекти від мобілізації. У звітах йдеться про сотні ухилянтів. За даними ж румунської сторони, нелегально перейти успішно кордон вдається тисячам.

Українські прикордонники регулярно розповідають про те, яка небезпечна Тиса, як легко у її чистих холодних водах втратити життя. І ці розповіді небезпідставні. Як повідомили у Держприкордонслужбі, від початку великої війни з Тиси витягли тіла 34 людей, які намагалися втекти з України. Десять із них – у травні 2024 року. Точну кількість загиблих сьогодні назвати важко. Адже допускають, що тіла потопельників могли зачіплюватися за коріння дерев і лежать на дні ріки.

«Українська правда» писала, що ті, хто намагався перепливти річку, гинуть через холодну воду, неякісні гідрокостюми, через те, що намагаються перепливти Тису вночі і не помічають перешкод, а також через те, що організатори таких переправ обіцяють «легку прогулянку». Так звані провідники, які розповідають про те, як можна перейти річку, беруть з українців, які тікають від мобілізації, по кілька тисяч євро.

Судячи з повідомлень українських офіційних джерел, ухилянти, які зібрались нелегально перейти кордон з Румунією, або затримуються прикордонниками, або ж тонуть у Тисі.

Так можна думати, допоки не прочитаєш статистику від румунських прикордонників. Ті заявляють, що майже одинадцять тисяч українських чоловіків нелегально перетнули кордон з Румунією, щоб уникнути мобілізації після початку повномасштабного російського вторгнення. Після нелегального перетину кордону чоловіки віком 18-60 років зазвичай просять захисту в румунських органів влади, заявив Флорін Коман, начальник прикордонної поліції Сігету-Мармацієй, північного міста неподалік кордону з Україною. Представник румунської сторони зазначив, що від початку 2024 року кількість нелегалів стала збільшуватися. У період з січня по квітень 2024 року було зафіксовано 1218 випадків.

Нещодавно в українських соцмережах почали поширювати інформацію, що, аби зупити ухилянтів, береги Тиси замінують. Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону її спростував. Він пояснив, що посилення охорони кордонів не передбачає мінування територій. Натомість збільшують кількість прикордонних нарядів та застосовуються різноманітні технічні засоби спостереження, такі як відеокамери та безпілотні літальні апарати. Чи зупинить це чоловіків, які хочуть уникнути мобілізації? Журналісти західних ЗМІ пишуть, що з настанням теплої пори року українці стали надавати перевагу нелегального переходу через ділянки кордону, розташовані в горах.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися