На Прикарпатті 225 чоловіків півтори години танцювали сербен
Чернівці

На Прикарпатті 225 чоловіків півтори години танцювали сербен

17 травня, 10:18
0
0
Сподобалось?
0

У селі Чортовець на Івано-Франківщині чоловіки встановили рекорд України, виконавши ритуально-обрядовий танець сербен. Відео дійства опублікував науковий співробітник музею Ігор Олійник.

225 чоловіків взялись за руки та утворили “ланцюжок” довжиною 2350 метрів. Встановлення рекорду тривало 1,5 години, повідомив Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття у Facebook.

“Ритуально-обрядовий чоловічий танець сербен зафіксовано в “Книзі рекордів України” як нове досягнення: кількість учасників ‒ 225, довжина ланцюжка виконавців ‒ 2350 м, витрачений час ‒ 1,5 год”, – повідомили у музеї.

Сербен – давній ритуальний танок, що нагадує сербський військовий чоловічий танець. Його виконують виключно чоловіки та хлопці на великодні свята.

Танцівники беруться за руки і танцюють довкола церкви, співаючи, а потім рухаються селом до іншої, і так кілька годин. Дійство супроводжуватися грою на сопілці.

Обряд водіння сербена – унікальний і збережений лише у прикарпатському селі Чортовець Коломийського району Івано-Франківської області.

Жителі села хочуть, щоб покутський сербен, який вже є візитівкою села Чортовець, потрапив до переліку нематеріальної культурної спадщини України.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися