У селі на Львівщині придумали оригінальний квітковий бізнес
Львівщина

У селі на Львівщині придумали оригінальний квітковий бізнес

5 травня 2022, 11:27
0
0
Сподобалось?
0

Кожного року перед проводами люди наводять лад на могилах рідних. Уже багато хто відмовився від пластикових квітів, а надає перевагу живим. Традиційно висаджують ті, які рано цвітуть. Особливою популярністю користується фіалка триколірна, або братики, як звикли усі їх називати. І мало хто знає, що на Львівщині є село, де місцеві придумали оригінальний бізнес – перед святами оптом продавати ці квіти.

Із заробітків привіз насіння

Хто вперше приїжджає у село Березець Комарнівської громади, бачить незвичну картину: усі городи квітують! Бо замість картоплі і капусти тут вирощують квіти братчики, так їх тут називають.

А започаткував цю справу десь у 50-х роках минулого століття місцевий житель Степан Батора. Він був на заробітках у Європі, звідки привіз насіння, а також дізнався, як правильно за цими квіточками доглядати. Спочатку його родина їх вирощувала, згодом із сусідами поділилися – і так пішло-поїхало. Усі знають, що братчики – однорічні, тому щороку їх треба висівати заново. Про особливі секрети догляду розповідає Дмитро Бокало:

– Коли братчики перецвітають, збираємо насіння. Тоді вирощуємо розсаду, а вже у серпні висаджуємо на зиму, – усміхається чоловік. – Щоб навесні зацвіли, як підсніжники. У нас пік сезону – квітень місяць. Багато хто купує братчики для оздоблення клумб або щоб висадити на кладовищі.

Глянувши на різнобарвне полотно на городі, аж душа радіє. Здається, що то дуже легкий спосіб заробітку. Але ця робота має свої особливості. Насамперед, при формуванні букетів на продаж треба акуратно посортувати за кольорами квіти: жовті до жовтих, рябенькі до рябеньких і так далі. Хоча це не є правилом – багато хто любить різнобарв’я. Коли розпочинається сезон продажу, поруч з дорослими трудяться й діти. Вони теж добре розбираються, що і як робити.

– Треба легенько вирівняти квіточку і землі на корінні лишити достатньо, щоб не засохла при транспортуванні. Бо хтозна, коли її продадуть, – розповідає школяр Юрій. – Покручені треба обірвати, щоб букет мав товарний вигляд. Зазвичай він складається з шести-семи квіточок, які трамбуємо у спеціальні коробки з-під бананів. Туди їх вміщається десь 20 штук. Отак товар і купують оптовики.

Перекупники приїжджають з різних областей

Звичайно, у селі садять картоплю, інші овочі. Гарно сусідять між собою часник, цибуля і квіти. Та для отримання прибутку ставки таки роблять на братики. Бо про їхнє село уже добре знають оптовики не лишень з Львівщини, а й з Волині, Рівненщини.

Бувало, що згорток братчиків брали по 15 гривень, а у Львові в магазині продавали по стільки ж, але за одну квітку! Минулого року файна ціна була, а позаминулого багато хто не зміг нічого реалізувати. Хоч погода видалася дощова і квіти набралися вологи, були дуже гарні, але через коронавірус попит на них виявився незначним. Деякі люди розчарувалися і переорали квітучі доріжки. Та коли побачили, що інші не здаються, знову повернулися до цієї справи.

Не всі братики викопують на продаж. Кращі залишають рости, щоб влітку зібрати насіння і висіяти на розсаду. Тож процес знову піде по колу.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися