Українська майстриня робить жіночі прикраси з писанок та яєчної шкаралупи
Тернопілля

Українська майстриня робить жіночі прикраси з писанок та яєчної шкаралупи

31 липня 2021, 14:39
0
0
Сподобалось?
0

Катерина Поднєжна з Кременця – майстер народної творчості. У професійних колах слави зажила як вправна писанкарка. Її роботи прикрашають не лише виставки місцевих музеїв, а є й у приватних колекціях за кордоном. Та справжнє визнання від жіноцтва майстриня отримала як автор дивовижних прикрас з яєчної шкаралупи.

Працює пані Катерина у всіх техніках, які тільки можна застосовувати на яйці. Та улюбленою вважає дряпанку. Візерунки народжуються з-під леза канцелярського ножа.

– Така техніка створює об’ємне зображення, відмінно передає деталі, – каже майстриня. – Нею легко можна передати свій задум. Хоч робота дуже клопітка.

Традиційно жінка розписує прикраси у стилі воскової писанки. У цій техніці найчастіше з’являються етнічні мотиви. Домінують блакитні та жовті барви, а також чорне з червоним. Часом шкаралупу різьбить-мережить.

Диву даєшся, як потім цей тендітний матеріал стає цупкою прикрасою, яку не боязко носити на вухах чи на шиї. Адже сережки та кулони з яєчної шкаралупи виглядають дуже міцними. Майстриня розкриває секрет:

– Я вироби покриваю спеціальною епоксидною смолою. Вона сохне два дні й так твердіє, що фактично ніякі пошкодження шкаралупі потім не страшні.

Це сьогодні прикраси з-під рук виходять швидко і легко. А поки виробила свою техніку та набила руку, минуло немало часу. Та тільки наполегливість і терпіння дають результат, переконує майстриня.

Хоч народилася Катерина на Львівщині, у селі Скоморохи, до Кременця її привело навчання (тут закінчила обласний гуманітарно-педагогічний інститут ім. Тараса Шевченка). А ще знайшла своє щастя – чоловіка Богдана, з яким виховують двох синочків. З Тернопілля на весь світ тепер розлітаються її авторські прикраси. Є вони у модниць Франції, Італії, Грузії та багатьох інших.

– Зараз не так багато людей цінують писанку як яйце, милуються нею вдома. Прикраса – інша річ. Настав час переходити на щось нове. При цьому, дотримуючись традицій, – наголошує майстриня.

Наталія КРАВЧУК, Тернопільська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися