Школяр з Тернопільщини вирощує лікарські рослини на жовто-блакитний чай для захисників
Тернопілля

Школяр з Тернопільщини вирощує лікарські рослини на жовто-блакитний чай для захисників

14 серпня 2022, 16:52
0
0
Сподобалось?
0

Пригадуєте, як у дитинстві любили гратися, кидаючи в землю якесь насіння, і уявляли, що це город. Теперішні діти мають можливість господарювати по-справжньому. Шкода, що мало хто знає про унікальний проєкт «Розумний город», який започаткували ще у 2020 році. Тож розкажемо про нього детальніше.

Насіння роздають безкоштовно

Координатор проєкту Василь Капустинський пояснює, що сільськогосподарська компанія «Контінентал Фермерз Груп» вирішила оригінальним способом прививати дітям любов до землі. Заодно і показати, як можна допомагати армії з продовольством. Хлопці та дівчата від 10 до 15 років повинні самостійно виростити на своєму городі (три сотки) овочі та лікарські трави. Після цього із зібраної продукції вони формують борщові набори та чай і відправляють захисникам України на передову. Таким чином діти активно долучаються до агрономної справи: вчаться, як підживлювати рослини, боротися зі шкідниками.

– Буває таке, що до нас звертаються цілі школи, і ми туди приїжджаємо, – каже пан Василь. – Усі охочі можуть взяти пакет з насінням, спробувати виростити своїми руками урожай, який ми згодом спільно з партнерами проєкту упаковуємо і передаємо військовим. Діти сіють моркву, буряки, які йдуть на сухі борщі. А лікарські квіти вирощують на патріотичний синьо-жовтий чай.

Активно долучилися до цього проєкту на Львівщині та Тернопільщині. На жаль, на Волині та Рівненщині про нього мало знають.

Квіти особливого догляду не потребують

Нещодавно телевізійники зняли сюжет про тринадцятирічного школяра. Юрій Кусень на городі біля хати вирощує мальви та календулу. З цих лікарських рослин потім дорослі зроблять чай для захисників на фронт. Цікаво, що мавританська мальва – це яскрава фіолетова квітка, та якщо її висушити та готувати чай, то він буде насиченого блакитного кольору. Вона помічна при кашлі, багата на вітаміни. А от з оранжевих нагідок, як часто називають календулу, відповідно, виходить жовтий колір. У прозорому пакетику таке жовто-блакитне поєднання нагадує наш прапор. А патріотичний чай уже дехто пропонує назвати «Слава Україні»!

– Ми спочатку не знали, як ті мальви сіяти, то вийшло трохи густо, – зізнається хлопчина. – Далі все зробимо правильно. Два рази в день обриваємо квітки у відро. Спочатку я думав, що їх буде легше збирати, ніж бараболі. А тепер бачу, що справа непроста. Бо тільки позбирали, а уже нові виросли.

Допомагають маленькому городнику у цій справі всі його рідні. Старший брат Тарас каже, що мальви особливого догляду не потребують: треба двічі просапати міжряддя і у спеку підлити. Діти радо беруться засівати власні городи, бо почуваються дорослими, а ще гордяться, що так можуть допомогти армії.

Цьогоріч понад 150 юних агрономів з різних регіонів України долучилися до цієї ініціативи.

Наталія ВЕЧОРОВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися