Микола РАЧОК
Вінничина

Втілили мрію загиблого воїна – відкрили книгарню

17 лютого, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

У Вінниці родина загиблого бійця 58-ї мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського Миколи Рачка відкрила книгарню «Герої».  Сестра військового Антоніна Люлька розповіла, що її брат мріяв про власну книгарню-кав’ярню. Він був журналістом та поетом, а став воїном і Героєм.

Вищу освіту Микола Рачок здобув у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» за спеціальністю «Філологія». Працював у різних виданнях, згодом став редактором автомобільного україномовного порталу InfoCar.

З перших днів повномасштабного вторгнення 27-річний Микола Рачок пішов захищати країну: без бойового досвіду та військової спеціальності. За свій юний вік та щирість отримав позивний «Хлопчик». Служив боєць у 58-й окремій мотопіхотній бригаді імені гетьмана Івана Виговського.

У липні 2022-го в бою під Покровськом Донецької області їхня бригада прийняла свій перший, але нерівний бій із численним підрозділом досвідчених вагнерівців.

– Бій був непростий, але ворога повністю знищили, прорив зупинили. Трупи «елітних» спецпризначенців купами валялися навколо позицій. Проте ця перемога обійшлася дорогою ціною, – розповідав про обставини загибелі бійця його товариш та колега Павло Кащук. – Хіба можна перемогти країну, у якій худорлявий філолог бере в руки зброю і стає захисником, знищуючи елітні підрозділи ворога?

За словами побратимів, Микола був справжнім воїном, свідомо йшов у бій, повернувся на фронт навіть після пропозиції взяти тривалішу відпустку після важких тижнів в Луганській області.

– Брат мріяв про власну книгарню-кав’ярню. Але, окрім книг, які люди можуть прийти погортати, купити, щоб це місце стало літературним простором спілкування, куди можна буде запрошувати людей, яким є що сказати, розповісти. Книгарня називається «Герої» – бо він герой. Завжди був і буде героєм для всіх нас, – сказала сестра Антоніна Люлька.

Від задуму до реалізації пройшло 10 місяців. Відкрили книгарню на виплати, які їхня родина отримала за загиблого воїна. Окрім продажу книг, тут організовуватимуть тематичні вечори, зустрічі з письменниками, волонтерами, військовими. Планують запрошувати репортерів, які зараз працюють на Сході України, щоб вони розказували правду про те, що відбувається на фронті.

У книгарні «Герої» провели вечір пам’яті, присвячений Миколі Рачку. Друзі, знайомі та рідні поділилися спогадами про нього.

– Це була його мрія, і вона сьогодні здійснюється. Мені було дуже важливо бути з близькими, рідними Миколи. Бо це дуже тепле, красиве місце з позитивною енергетикою, – розповіла подруга воїна Ірина Шеремета.

Олесь ТИХОНЕВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися