Родіон КЛИЧКО
Волинь

Дід боксерів Кличків керував ЗАГСом на Волині

7 липня 2019, 10:55
0
0
Сподобалось?
0

На Волині, у селищі Любомль, особливе ставлення до легендарних українських боксерів братів Кличків. Бо тут колись працював їхній дід! Родіон Кличко керував місцевим ЗАГСом – одружував закохані пари.

Він народився на Черкащині, у селищі Вільшана. Коли став міліціонером, зустрів свою долю – молоденьку вчительку початкових класів Тамару. Дівчина була зі Сміли, з єврейської родини, мала прізвище Етінзон.

Пара побралася, і Родіон пішов жити у приймаки. Мирилися під одним дахом три покоління: старші Етінзони, брати Тамари та молодята, у яких пізніше народився первісток Володя. Однак влітку 1938 року сержанта міліції Родіона Кличка направили спочатку у Переяслав, а потім на Волинь. За чоловіком поїхала з маленьким синочком і Тамара.

– Родіона Кличка призначили начальником паспортного відділення міліції міста Любомль. Водночас він був керівником місцевого ЗАГСу. А його дружина працювала вихователькою в дитячому садочку міста, займалась вихованням сина Володимира, – розповів директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський.

Родина була на Волині відома, шанована. Та у її життя втрутилася німецько-радянська війна. Напередодні, у травні 1941 року, Родіона Кличка направили на курси для керівного складу в Дніпропетровськ. У той час як батько відбув на навчання, мати із сином поїхала на канікули до своєї родини у Смілу. Там їх і застала війна.

Повернутися у Любомль Родіон Кличко не зміг – своїх колег з райвідділу він зустрів під Сарнами на Рівненщині. Тим часом Тамару з дитиною та майже всю її родину забрали в гетто.

Як пише «Київський телеграф», коли поранений міліціонер зміг дістатися до Сміли, то знайшов дружину в одному з бараків. Дитини з нею вже не було, їх розмістили нарізно. Чоловік вмовив поліцаїв (в інших джерелах – викупив) відпустити кохану додому на одну ніч. А коли повернувся зранку, щоб знайти маленького Володю та Тамариних батьків, дізнався, що вночі усіх смілянських євреїв разом з військовополоненими вивезли з гетто і розстріляли...

Це горе дуже підкосило жінку. Та Тамара розуміла, що і її чекає така ж страшна доля. Треба було переховуватися. За одними даними, Родіон зробив дружині в будинку у Вільшаній сховок під підлогою, за іншими – знайомі ховали її в іншому селі у скрині, поки чоловік повернувся воювати на війну. Так Тамара перебула окупацію, вижила.

Після війни подружжя Кличків вислали у Казахстан. Тут народилися їхні дочки Рая та Анна, а також другий син, якого, як і першого, нарекли Володимиром. Він закінчив льотне училище, служив у Чехословаччині, Киргизії, Казахстані, Прибалтиці, у званні полковника авіації брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції! І виховав двох боксерів зі світовими іменами Віталія та Володимира.

У Любомльському краєзнавчому музеї зберігається паспорт, підписаний Родіоном Кличком. Юрій Фініковський вірить, що найближчим часом експозицію вдасться поповнити й іншими експонатами видатної родини, яка свого часу мала вплив на життя Волині.

Наталія КРАВЧУК



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися