Волинянка народила дитя в автобусі
Волинь

Волинянка народила дитя в автобусі

8 лютого 2020, 19:46
0
0
Сподобалось?
0

Те, як з’явилася на світ Даринка Кобзар, пам’ятає її село Топільне Рожищенського району, хоч дівчинці минуло вже 11 років. Адже народилася вона не в лікарні, а в рейсовому автобусі. Наробила тоді переполоху і водієві, і медикам!

Прибігли медики – а жінка вже тримала дитя

Кожного разу, коли Даринка святкує день народження, рідні та гості жартома згадують, як вона народилася. Особливо мама – як сьогодні вона пам’ятає той тривожний і водночас щасливий ранок. Адже ніщо не віщувало, що в той день дитина несподівано попроситься на світ.

– Із самого ранку 31 липня я зібралася в Луцьк на останнє УЗІ, – усміхається мама Марія. – То була третя вагітність, старших двох синів я народила легко. Тому не боялася і поїхала сама, тим більше стояла така гаряча пора, у селі жнива.

Сіла жіночка в автобус до Луцька. Але вже у дорозі відчула щось недобре. Трохи злякалася: треба вертатися назад – вдома таки спокійніше, в Луцьку нікого не знає, все чуже! Вийшла з автобуса, перейшла трасу і поїхала додому. Але з кожною хвилиною тривога наростала, адже все сильніше  болів живіт. Марія зрозуміла: буде народжувати. Подзвонила до братихи, щоб чоловік зустрів. А час підпирав, дитинка просилася на світ занадто швидко. Тому жінка підійшла до водія, попросила, аби висадив пасажирів і віз просто у лікарню. Та він, певно, не зрозумів, що ситуація аж надто критична. Сказав, що мусить заїхати на останню зупинку. «Дитина вже йде!» – розпачливо мовила Марія. І тим часом, незважаючи на людей, бо біль мучив нестерпний, зняла свої штанці і розстелила просто на підлозі між сидіннями. Побачивши це, водій злякався. Висадив усіх пасажирів і чимдуж помчав до лікарні у Рожищі. Там медикам уже повідомили про незвичайну породіллю.

– Коли під’їхали, пам’ятаю, в усіх вікнах люди стояли, – сміється Марія. – Та мені було однаково. Поки шофер вийшов, поки прибігли з носилками лікарі, я вже родила сама. Однією рукою обняла дитину, другою тримала мобілку. Дзвоню братисі: я вже родила. А вона так здивувалася, бо до моїх ще й не бігала.

Пуповину відрізали, немовлятко забрали, а Марію попід руки повели у лікарню. Дійшла своїми ногами! Тоді всю Волинь облетіла неймовірна звістка: жінка без медичної допомоги сама в автобусі народила дитя вагою три кілограми!

Хотіли взяти водія за кума

Наступного дня (а пробула Марія з дівчинкою у лікарні три доби) провідати породіллю прийшов водій Валдіс Ліздікс. Приніс гостинці – іграшку, сік, фрукти. Зізнався, що сам тоді дуже злякався. На той час мав уже 39 років, і це був перший такий незвичайний випадок у його житті.

– Ми запросили його за кума для Дарини, – розповідає Марія. – Але він сказав, що сам католик, з Латвії. Тому ми запитали нашого батюшку. А він сказав, що можна, але небажано. Ну як небажано, то й ні. Просто запросили Валдіса з жінкою на хрестини. Перший рік він часто Дарину провідував, потім уже рідше. Але коли бачимося, то завжди питає, як вона.

А Даринка виросла справжньою красунею і маминою помічницею, навчається у шостому класі. Що цікаво, змалку любить бавитися, читати чи малювати, але тільки… на підлозі. «Народилася ж на землі», – сміється Марія. Дякувати Богові, дівчинка росте не хворобливою і клопотів не завдає.

І на хрестинах, і на гостинах усі завжди згадують, як незвичайно Дарина народилася. І жартують, що, певно, буде шофером. Що ж, поживемо – побачимо.

Олена ПАВЛЮК

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися