Іноземні інвестори готові вкласти 300 мільйонів євро у «зелену» енергетику на Волині
Волинь

Іноземні інвестори готові вкласти 300 мільйонів євро у «зелену» енергетику на Волині

15 червня 2020, 20:54
0
0
Сподобалось?
0

Близько 300 мільйонів євро іноземних інвестицій планують вкласти у будівництво вітряних електростанцій у Волинській області впродовж наступних 5-ти років.

Про перспективи великого інвестиційного проекту говорили сьогодні під час робочої наради з ініціативи голови Волинської обласної деражавної адміністрації Юрія Погуляйка, голови Волинської обласної ради Ірини Вахович та керуючого партнера інвестиціно-девелоперської кампанії UDP Renewables Сергія Євтушенка, йдеться на сайті ОДА.

Сергій Євтушенко розповів, що у 2016 його компанія залучила в Україну одного зі світових лідерів галузі відновлюваної енергетики Acciona Energia Global з інвестицією в €54,7 млн. Завдяки цій співпраці вже реалізовано кілька великих проектів по переробці сонячної енергії. Волинська область, на думку експерта, має хороший інвестиційний потенціал , адже поруч кордон із ЄС та тут найменш завантажені електромережі в Україні, тоді як на півдні вони перевантажені відновлювальними джерелами.

Разом з тим, їхнім експертам вдалося на Волині «знайти» вітер і необхідну швидкість на висоті 148 метрів, оскільки через регіон проходить Володимир-Волинський вітровий тунель, який вже використовують для вироблення «зеленої» електроенергії у Польщі. Там, до слова, вже побудована вітряна електростанція у місті Томашув-Любельський.

Голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко наголосив, що проект, який пропонують реалізувати на території Локачинського району іноземні інвестори, він готовий усіляко підтримувати та дав доручення підготувати проєкт Меморандуму про співпрацю, щоб засвідчити серйозність намірів та реалізувати проект на території Волинської області.

«Цей проект, в першу чергу, дасть хороші перспективи для розвитку Затурцівської громади, адже вже в процесі будівництва до бюджету надходитимуть кошти від податків та зборів, покращиться інфраструктура, адже інвестор готовий модернізувати наявні електромережі та зробити якісні під’їзні автошляхи. Тим більше, що підприємства, які будуватимуть об’єкт та працевлаштовуватимуть робітників, вже зареєстровані на Волині, тож податки від їх діяльності значно підтримають місцевий бюджет. Я вважаю, що цей проект - хороша перспектива для нашої області на роки», - резюмував очільник області.

Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович  також підтримує цей проєкт і закликає всі сторони, які задіяні в його реалізації, консолідуватися та сприяти залученню інвестиції.

Керівник департаменту зовнішніх зносин, залучення інвестицій та з питань туризму і курортів Ігор Чуліпа розповів, що перша зустріч з інвесторами відбулася ще у листопаді 2019 року, але проєкт відтермінувався. Однак, завдяки ініціативі голови ОДА Юрія Погуляйка, перемовини відновили і вже сьогодні напрацювали алгоритм дій, узгодили позиції та бачення місцевої влади та інвесторів щодо співпраці.
«Будемо сподіватися, що нам все вдасться і в цьому році завершаться усі проектно-кошторисні роботи. Згідно плану, який ми попередньо напрацювали, будівництво має розпочатися навесні 2021 року, а завершитись у 2025, коли будуть введені в експлуатацію усі три черги вітрової електростанції, - підсумував Ігор Чуліпа.
На завершення зустрічі, керуючий партнер інвестиціно-девелоперської кампанії UDP Renewables Сергій Євтушенко зазначив, що «зелена» енергетика - це вже незворотній тренд й основа розвитку енергетики в цілому світі. У ці процеси вже залучені навіть найвідсталіші країни, а найрозвинутіші вже ставлять перед собою амбітні цілі: на 100% перейти на відновлювані джерела енергії до 2040 р. чи 2050 р. «Тому в нас є вибір: розвивати “зелену” енергетику так, як це робить весь світ, або штучно стримувати технологічний прогрес, підтримуючи енергетичні технології позавчорашнього дня», - резюмував він.



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися