Шансів вижити у такій аварії не було ні у кого
Волинь

На Волині дві сім’ї загинули у ДТП: чи покарають винного

2 серпня 2020, 19:15
0
0
Сподобалось?
0

Через чотири роки після аварії крапку у справі не поставлено

На кладовищі у Ратному важко байдуже пройти повз вісім могил, де поруч поховані дві родини. Віктор та Мирослава Мілінчуки з синами Андрієм та Ярославом. Ігор та Наталія Подкоси з доньками Іриною та Олександрою. Вони у серпні 2016-го року їхали відпочивати на море, а знайшли свою смерть на дорозі. З ратнівчанами тоді загинула ще дівчина із Вінниччини, яку вони підвозили, єдина донька у своїх батьків. Минуло майже чотири роки, а відповіді, хто винен у смерті дев’яти людей, так і немає.   

«Стали захищати честь мундира і вигороджувати своїх»

У Ратному і досі пам’ятають страшний похорон. Відспівування загиблих відбувалося на площі, бо жодна церква не могла вмістити стільки людей, які прийшли провести в останню путь своїх рідних, друзів, сусідів, які не повернулися з відпочинку...  

Чотири короваї ділили на кладовищі. Ярославу Мілінчуку було лише вісім рочків. Його брат Андрій закінчив одинадцятий клас. Ірина Подкос – студентка п’ятого курсу Львівської комерційної академії, а її сестра Саша учениця 11-го класу. Страшна біда!

Родина МІЛІНЧУКІВ

Тоді здавалося, що слідство швидко розбереться і назве винних у загибелі дев’ятьох людей. Обставини тієї аварії шокуючі! Водій вантажівки напередодні скоїв ДТП, проводка замкнула – і машина не могла зрушити з місця. Приїхали поліцейські, склали протокол і… поїхали. Хоча, за законом, мали б подбати про безпеку руху, огородити машину попереджувальними знаками. А так у волинського водія серед ночі уникнути зіткнення можливості не було. Хоча Ігор Подкос був дуже досвідченим, він за кермом наїздив десятки тисяч кілометрів. 

Рішення, яке виніс Кривоозерський районний суд, обурило родичів – винним зробили Ігоря Подкоса.

– На мертвого все можна списати, – з болем говорить шваґро покійного Юрій Головкін. – Я ж тоді їздив забирати їх у Миколаївську область, мав розмову зі слідчими. Вони сказали, що то халатність поліцейських призвела до біди. Сподівалися, що все буде чесно і об’єктивно. Видно, що дарма. Вони стали вигороджувати своїх. Честь мундира і все таке. А ми хочемо справедливості. Вони ж навіть не розглядали версії про винуватість водія фури або поліції!

Водії попереджали про небезпеку, поліція ігнорувала

Захисник Ігоря Подкоса Віра Токарська, яка пропрацювала 25 років слідчим, каже, що такого непрофесіоналізму ще не зустрічала. 

Родина ПОДКОСІВ

– У поліцейських було 23 години, щоб забезпечити необхідні ліхтарі, знаки, або ж поставити машини з маячками, але вони цього не зробили! Що це, як не службова халатність? На це не зважили. А в обвинувальному акті написали, що Ігорю Подкосу вручена пі­дозра 5 січня 2017 року! Та він же на той час в сирій землі лежав! – обурилася Віра Григорівна. – Водій фури свідчив, що на задній дверцях його машини повісили решітку зі світловідбивним поліцейським жилетом. По-перше, таке не передбачено ніякими правилами. По-друге, якби він це зробив, і жилет, і пластмасова решітка від удару були би пошкоджені. А вони цілі-цілісінькі! А дверці, на яких вони ніби висіли, розбиті. Як так може бути? До того ж слідів лакофарбних залишків ні на жилеті, ні на решітці експертиза не виявила. Та Кривоозерський суд цього не врахував!

– Всі, хто розслідував справи щодо ДТП, знають, що стрілки спідометра, як правило, зупиняються на позначці, з якою швидкістю їхав водій під час зіткнення, – додав представник потерпілого Юрія Головкіна Володимир Рущак. – Спідометр машини Ігоря зупинився на позначці 90 кілометрів на годину. Це допустима швидкість для траси. Експертиза ж, яку представило слідство, показала, що автомобіль рухався зі швидкістю 67-72 кілометри на годину. Це дало підстави зробити висновок, що Ігор Подкос нібито мав можливість уникнути зіткнення, але не зробив цього.  

Буквально наступного дня після трагедії у соцмережах з’явився допис від водія по імені Роман. Він розповів, що бачив ту фуру і дивом врятувався. Після чого зупинився і подзвонив у поліцію: «Хлопці, там на такому-то кілометрі стоїть фура без попереджувальних і розпізнавальних знаків. Будь ласка, приберіть, бо це може бути біда», – застеріг небайдужий чоловік. У поліції йому відповіли, що він уже п’ятий, хто до них дзвонить за ту фуру. Але, мовляв, то не їхня ділянка. «Як той працівник поліції тепер може спокійно спати, коли знає, що дев’ять людей загинуло?» – написав чоловік.

Цей допис Віра Токарська долучила до матеріалів справи, але суд свідчення не взяв до уваги.

Натомість ці та інші докази захисників потерпілих уважно вислухали і прийняли спочатку у Ратнівському районному, потім у Волинському Апеляційному судах. Ігоря Подкоса виправдали у зв’язку з недоведеністю його вини.

– Рішення Апеляційного суду дає підстави за нововиявленими обставинами порушити кримінальне провадження стосовно працівників поліції, які не забезпечили належну безпеку руху, – зазначив Володимир Рущак.

Наразі достеменно невідомо, чи працюють у МВС четверо поліцейських, які кинули фуру посеред дороги і проігнорували свої прямі службові обов’язки. Кажуть, що двоє із них причетні до жорстокого вбивства жителя Кривого Озера Олександра Цукермана. Це сталося на його власному подвір’ї на очах у матері, дружини і сина буквально за 10 днів після смертельної аварії, у якій загинули дві ратнівські сім’ї.

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися