«Какая разніца?»: у центрі міста на Волині зображені радянські «перебиранці»
Волинь

«Какая разніца?»: у центрі міста на Волині зображені радянські «перебиранці»

18 жовтня 2020, 21:00
1
0
Сподобалось?
0

Ще у 2015 році Верховна Рада України прийняла пакет законів, які запустили процес очищення від наслідків комуністичної ідеології та пропаганди. Під заборону попали ідоли тоталітарної системи та радянська символіка. Та не всюди однозначно зрозуміли суть декомунізації. Скажімо, в центрі Нововолинська досі красується будьоновець. Правда, тепер – під жовто-блакитним стягом.

Старомодна мозаїка заховалася на будівлі за пам’ятником Тарасові Шевченку. Кобзар наче навмисне відвернувся від неї, ховаючи зажурені очі. Здається, він готовий піднятися з постаменту (й вже робить той крок!), взяти у руки пензлик та фарби й перемалювати фасад. Не по-зрадницьки, а по-справжньому.

Колись з мозаїки на перехожих переможно позирали червоний партизан, комуністичний парторг та червоноармієць у будьонівці. Оперезані стрічками з патронами, з червоним стягом, з якого сонцем сяяв серп та молот. Тепер на людей дивляться ті ж обличчя, тільки нині – під жовто-блакитним прапором, крізь який таки проглядаються символи сумного минулого. А самі персонажі виглядають, як перебиранці. Одному зарихтували стрічки на кептурику та на грудях й «прибрали» зброю за спиною, іншому перефарбували червону зірку на будьонівці, третьому  стерли «кумуністичне» сонце на знамені, що несе у руці. Але від того герої мозаїки не стали іншими. І не змінився ідейний зміст зображеного.

Хтось, проходячи повз головну площу Нововолинська, обурюється, мовляв, давно ті радянські символи слід прибрати з міста. Та здалеку чути: «А какая разніца?» Так боляче серце ріжуть ті слова нащадків, вихованих ось такими мозаїками…

Наталія КРАВЧУК

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Семён Гаркуша
    Семён Гаркуша

    Сейчас все реже начал замечать на улице старинные изображения из мозаики, ведь только они сохранились с тех времен, сейчас её к сожалению никто не использует, потому что мало где можно найти в большом ассортименте и хорошего качества. Но в этом магазине есть любая плитка включая мозаику - https://diceramica.com.ua/

    25 липня 2021, 22:06
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися