Чи стане Червоноград Шептицьким?
Львівщина

Чи стане Червоноград Шептицьким?

6 квітня, 11:00
0
0
Сподобалось?
0

В Україні продовжується процес декомунізації. У зв’язку з цим змінюють назви вулиць, сіл, міст. Відомо, яку назву дуже скоро матиме Червоноград, що на Львівщині. Він стане Шептицьким. Таке рішення ухвалив Комітет державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Остаточно зміну назви затвердить своїм голосуванням Верховна Рада.

Люди – проти змін

Дискусії щодо перейменування міста тривають від осені. Яких тільки нових назв не пропонували! Довгобудськ, Торонто, Новий Двір, Клюсів, Кристинопіль, Христинопіль тощо. Під час голосування у 2023 році 1294 мешканці віддали перевагу діючій назві Червоноград, трохи більш ніж тисяча підтримали варіант Кристинопіль, сто людей проголосували за назву Шептицький. Люди кажуть, що Червоноград – це не про комунізм. Адже тут вперше в срср ще у 1990-му році знесли бронзовий пам’ятник Леніну. Але закон про декомунізацію вимагає змінити назву. До 27 січня 2024 року представники міста Червоноград мали подати варіанти нової назви Верховній Раді, але пропозицій не надійшло. Таким чином це питання віддали на вирішення депутатам. На профільному комітеті депутати запропонували декілька назв і підтримали варіант Шептицький.

Історична назва сучасного Червонограда – Кристинопіль. Місто заснував у 1692 році великий коронний гетьман Фелікс Казимир Потоцький. Він назвав його на честь своєї дружини Кристини Любомирської.

З 20-х років ХХ століття місто було у складі Польщі. 15 лютого 1951 року перейшло срср на підставі радянсько-польської міжурядової угоди, і з 3 листопада цього ж року Кристинопіль став називатися Червоноградом.

Що зміниться для жителів після перейменування?

Звісно, виникає питання: чому місто, яке має історичну назву, раптом називають на честь митрополита Шептицького?

«У 1892 році він склав вічні обіти у Кристинопільському монастирі (належав до отців василіян), а також викладав тут філософію, тому наше місто у його житті точно відіграло важливу роль. Зараз на території монастиря є його пам’ятник. Мені здається, що це найкращий варіант назви – вона українська, наповнена сенсом і популяризує видатну українську постать, чий внесок в незалежність України і розвиток українців неможливо переоцінити», – пояснила у дописі в соцмережі громадська активістка Анастасія Безпалько.

Заступник міського голови Червонограда Тарас Турко розповів журналістам, що в разі перейменування мешканцям не потрібно змінювати документи, юридичним особам доведеться вчинити якісь дії при перереєстрації.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися