Чоловічий монастир на Волині запрошує на престольне свято
Волинь

Чоловічий монастир на Волині запрошує на престольне свято

8 липня 2021, 15:34
0
0
Сподобалось?
0

13 липня, коли Православна церква відзначає Собор 12-ти апостолів, святкові богослужіння відбудуться й у Володимирі-Волинському, адже в честь цього названий місцевий чоловічий монастир (ПЦУ). 

Так, о 9:00 розпочнеться Божественна літургія архієрейським чином, у якій візьмуть участь єпископи, а також розділити радість свята приїдуть настоятелі монастирів з інших єпархій України та долучиться місцеве духовенство, пише "Місто. Вечірнє"

Запрошують на святкове богослужіння усіх охочих мешканців та гостей міста.

Два роки тому на прохання єпископа Матфея за рішенням Священного Синоду статут жіночого монастиря Різдва Христового був змінений на чоловічий монастир на честь собору 12-ти апостолів, уже підходить до завершення процедура перереєстрації. У Володимир-Волинському чоловічому монастирі на деякий період поселялися ченці, а останні декілька місяців обитель була зачиненою. 

15 червня новим намісником було призначено ігумена Трофима (Ханаса). На нього покладена велика відповідальність – відновлення повноцінної діяльності монастиря та формування релігійної громади. Отець Трофим з великим завзяттям береться до роботи, має чимало планів та задумів, які з Божою допомогою намагатиметься втілити у життя. Тим більше, що уже має певний досвід у такій справі.

"Із 2015 року я несу послух у монашому чині. Після постриження долучився до створення Свято-Пантелеймонівського чоловічого монастиря, що у селі Корчмище Житомирської єпархії, а також став його намісником. Із 2017 року й донедавна виконував обов’язки намісника чоловічого монастиря преподобного Паїсія Величковського у смт Хорошів Житомирської єпархії", -  скромно розповідає про себе отець Трофим, який нині є єдиним мешканцем цієї обителі. 

Та невдовзі, переконаний ігумен, сюди приїдуть й інші брати. 

Монастир розташований на першому поверсі приміщення, другий –  потребує ремонту.

Монастир на честь собору 12-ти апостолів розрахований на проживання 5 осіб. У будівлі, яка є пам’яткою архітектури ХVІІІ століття, проведено ремонт лиш першого поверху, де облаштована домова монастирська церква на честь Успіння Божої Матері, кабінет настоятеля, трапезна і дві келії. А щоб монастир зміг прийняти більше монахів, потрібно відновити другий поверх і зробити його придатним для проживання. 

Це одне з головних завдань ігумена Трофима. Реконструкція та ремонт, звісно ж, потребують чимало коштів, тому долучитися до такої благородної справи – відновлення святині з давньою історією – запрошують усіх благодійників, меценатів та жертводавців. 

Отець пояснює, що у монастир може прийти кожна людина, яка має намір решту свого життя присвятити служінню Господу. А вже проживаючи тут, вона остаточно визначається, чи готова давати обітницю Богові у монашому постризі. Також в обителі поселяються ченці, які виявили бажання нести тут послух. 

Прихожан запрошують на спільну молитву до монастирської церкви.

Двері монастиря постійно відчинені для усіх людей, хто має душевну потребу у спілкуванні зі священнослужителем, хто хоче почути пораду від душпастиря чи поспілкуватися на духовні теми. Отець Трофим чекає на кожного, не залежно від його віросповідання, і готовий вислухати та допомогти. 

У монастирській домовій церкві Успіння Божої Матері (розташована вона усередині приміщення) монах щодня зранку і ввечері звершує молитви. У середу, п’ятницю, суботу та неділю тут відбувається служба Божа, яку може відвідати кожен охочий. Щосереди під час вечірнього богослужіння відбувається читання Акафісту до Пресвятої Богородиці перед іконою «Невпивана Чаша» за людей, які хворіють від недуги пияцтва, а щоп’ятниці ввечері моляться до Пресвятої Богородиці перед іконою «Всецариця» з проханням допомогти людям, що мають онкозахворювання. Таїнство сповіді проводять щодня, а причастя відбувається у суботу і неділю. Також у церкві можна подати записки за здоров’я або за упокій. Графік богослужінь на тиждень розміщують у фейсбук-спільноті «Монастир 12-ти Апостолів ПЦУ», щоб кожен у зручний для себе час міг з ним ознайомитися і прийти помолитися та приклонитися перед іконами. 

У церкві можна помолитися до ікон з мощами святих.

У храмі знаходиться кілька десятків ікон, до яких приходять віряни з різними потребами. Є образи святих із мощами. Серед таких - ікона з частинкою мощів святителя Луки (Войно-Ясенецького), архієпископа Сімферопольського і Кримського, який був видатним хірургом. До неї приходять помолитися люди, які хворіють, або ті, хто має зазнати оперативного втручання, а також медики, адже святитель Лука вважається їхнім покровителем. Цю ікону подарував святині митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко).

Ікону святої великомучениці Варвари із частинкою мощів привіз із Києва владика Матфей. Мощі святої зберігаються у Володимирському кафедральному соборі. Варвара є покровителькою саперів, артилеристів, військових інженерів, гірників і представників тих професій, що пов’язані з вибуховими речовинами. До Великомучениці з молитвами звертаються для захисту від грому, вибухів, раптової смерті. 

Також у церкві зберігаються мощі вифлеємських немовлят, що були убиті за наказом Ірода. Приклонитися до них часто приходять жінки, які не мають дітей, а також батьки й матері, у чиїх дітей щось не ладиться у житті.

"Помолитися до цих ікон та частинок мощів зазвичай приходять люди зі своїми тілесними і моральними проблемами. Двері для кожного у храм відчинені", - каже отець Трофим. 

Ігумен запрошує вірян до спільної молитви на честь престольного свята монастиря, а також чекає усіх на кожне богослужіння у храмі.


Валентина Тиненська 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися