Лікарка з Луцька Тетяна Хлєбік розповіла, що робити при запаленні легень
Волинь

Лікарка з Луцька Тетяна Хлєбік розповіла, що робити при запаленні легень

5 січня, 11:55
0
0
Сподобалось?
0

Настала та пора року, коли ймовірність респіраторних інфекцій зростає в рази. І це не лише ГРВІ, а й куди підступніша хвороба – запалення легень, тобто пневмонія.

Про це пише газета "Твій вибір".

Нерідко вона «маскується» під звичайну застуду. Тому хворі, не надаючи особливої уваги лікуванню, можуть «дотягнути» до дуже серйозних ускладнень. Ось чому кожного року на запалення легенів хворіє майже пів мільярда людей, а близько чотирьох мільйонів хворих помирають.

Щоб цього не допустити, сьогодні ми поспілкуємося з лікаркою-пульмонологом Медичного об’єднання ЛМТГ Тетяною Хлєбік.

– Тетяно Олександрівно, що це за хвороба така – запалення легень?

– Вона ще називається пневмонією. І це одне з найбільш небезпечних захворювань, яке розвивається в одній або обох легенях одночасно. Пневмонію часто плутають з іншими інфекційно-запальними хворобами, що уражають дихальні шляхи. Бо вона проявляється  схожими симптомами. Проте особливість пневмонії в тому, що під час запалення уражається легенева тканина.

– Які причини розвитку цього захворювання?

– Як правило, пневмонія  – це гостре інфекційне захворювання, переважно бактеріальної етіології, яке характеризується ураженням респіраторних відділів легень. За наявності хорошого імунітету організм може3 самостійно подолати збудників, і людина практично не помітить наслідків впливу інфекції. Але існує низка факторів, які пригнічують захисні функції організму та створюють умови для інфікування.

– Що це за фактори?

– Теоретично захворіти на пневмонію може кожен, проте є чинники ризику, які зумовлюють важкий перебіг захворювання та появу ускладнень. Це, зокрема, шкідливі звички (куріння, алкоголь і наркотичні середники), вік (частіше хворіють маленькі діти та літні люди), цукровий діабет та інші хронічні3 недуги (особливо нижніх дихальних шляхів), ВІЛ, онкологічні хвороби, робота у громадських місцях і контакти з великою кількістю людей. Розвиток пневмонії провокують також забруднене повітря всередині приміщень, викликане використанням біопалива для опалення, проживання у перенаселених помешканнях. А ще частіше хворіють на запалення легень люди, які контактують із парами хімікатів, токсинами, а також пацієнти, які нещодавно перенесли хірургічне втручання.

– Які зміни в самопочутті можуть сигналізувати3 про початок хвороби?

– Основними симптомами розвитку пневмонії є кашель, який спочатку зазвичай сухий, агресивний і постійний (хоча бувають випадки, коли кашель на початку захворювання є рідкісним і несильним). Потім, у міру прогресування запалення, кашель стає вологим із невеликою кількістю мокротиння. Підвищена температура тіла: може досягати 39 – 40 градусів, і жарознижувальні препарати часом навіть не діють, а в когось тримається на позначці 37,1 – 37,5 градуса (це так звана субфебрильна температура3) або бути в нормі (що часто спостерігається в людей похилого віку із зниженою реактивністю організму). При прогресуванні пневмонії досить часто виникає задишка, яка присутня в спокої чи при фізичному навантаженні.

– Чи можна якось відрізнити ГРВІ, що супроводжується кашлем і жаром, від пневмонії, яка має такі ж симптоми?

– Точно відрізнити обидва захворювання можна тільки завдяки медичному обстеженню. Але загалом потрібно пам’ятати: при застуді полегшення настає на третій-п’ятий день, а одужання – на сьомий-десятий. Якщо ж людина хворіє більше від тижня чи якщо спостерігається погіршення її стану через п’ять-сім днів після початку ГРВІ або грипу – це може свідчити про початок запального процесу в нижніх дихальних шляхах. Окрім того, хворі на пневмонію можуть скаржитися на біль у грудній клітці, що посилюється при глибокому диханні, задишку, блідість шкіри, підвищену пітливість, швидку втомлюваність, озноб, зниження апетиту. Тому якщо людині дошкуляють підвищена температура тіла, кашель, слабкість і це триває більше від тижня, слід обов’язково звернутися до лікаря.

– Причому, що швидше, то краще – аби не розросталося вогнище запалення і щоб хвороба не перекинулася на іншу легеню. А чим характеризується атипова пневмонія?

– Тим, що її збудниками є хвороботворні бактерії – мікоплазми та хламідії, грибок, паразити. Порівняно з типовою пневмонією, атипова має «стерту» клінічну картину – тобто без чітко виражених для пневмонії симптомів. Зазвичай захворювання починається з респіраторного синдрому, який проявляється трахеобронхітом, назофарингітом, ларингітом. Іноді спостерігаються позалегеневі прояви у вигляді висипання та суглобових болів. У деяких випадках – навіть із відсутністю змін у лабораторних аналізах. Це значно ускладнює діагностику захворювання і вибір ефективної схеми лікування.

– А які, до речі, аналізи призначають у випадку підозри на запалення легень?

– Насамперед – рентгенографія чи комп’ютерна томографія легень, загальний аналіз крові з формулою. Підвищене ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів), лейкоцитоз, нейтрофільоз – усе це свідчить про гострий запальний процес. Окрім того, призначається аналіз мокротиння на бактеріологічне дослідження та чутливість до антибіотиків.

– Чи складно вилікувати запалення легень?

– При несвоєчасній діагностиці та відсутності адекватного лікування пневмонія часто супроводжується ускладненнями та підвищеною небезпекою для здоров’я пацієнта. Тому дуже важливо вчасно звернутись до лікаря, щоб провести ефективне лікування.

– А зазвичай що виписують хворому?

– Основу терапевтичних заходів становить курс антибактеріальних препаратів з урахуванням чутливості збудника пневмонії. При виборі антибактеріальних препаратів враховуються тип збудника, ступінь тяжкості пневмонії, алергологічний анамнез. При високій температурі – жарознижувальні засоби, муколітики – при сухому кашлі. Самолікування, особливо з використанням антибіотиків, може значно ускладнити діагностику пневмонії та подальшу фахову терапію.

– За вашими спостереженнями3, хто найчастіше потерпає від пневмонії?

– Люди старшого віку з хронічними захворюваннями (адже після 60 років імунітет слабшає), люди з імунодефіцитними станами (ВІЛ, СНІД, туберкульоз, онкологічні хвороби).

– Що порадите для профілактики пневмонії?

– Перше і основне – дбати про здоров’я загалом. Адже наш організм – це складна цілісна структура, де всі органи та системи між собою пов’язані та взаємозалежні. Тому серед порад – харчування з максимальним вмістом у раціоні овочів і фруктів3, білкової їжі (бобових, сиру, м’яса, яєць). Менше треба споживати надміру жирної, копченої, смаженої їжі. Ми вже говорили, але ще раз нагадаю про шкоду алкоголю і тютюну. Щоб легені активно працювали і насичувалися киснем, потрібно щодня давати своєму організму помірні фізичні навантаження: ходьба, зарядка, присідання.

Ну, а людям із цукровим діабетом, хронічними захворюваннями серця та судин, органів дихальної системи варто порадитися зі своїм сімейним лікарем щодо доцільності вакцинації від пневмонії.

Оксана Бубенщикова


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися