На Волині чоловік у 80 літ ще на тракторі трудиться
Волинь

На Волині чоловік у 80 літ ще на тракторі трудиться

27 квітня, 10:30
0
0
Сподобалось?
0

У Кацевичів з Великої Глуші Камінь-Каширського району велике господарство. Незважаючи на вік, а Феодосію Яковичу вже 80-й рік пішов, тримає худоби зі своєю Домною Михайлівною більше, як деякі молоді хазяї.

Господаря застати вдома дуже важко. Особливо навесні, коли роботи – не переробити. А у Кацевичів господарка чимала. Свої паї самі обробляють. Сіють пшеницю, садять картоплю, городину. Адже і бичок у хліві є, і корова, свині, кінь, бджоли…

– І як ви самі з тим всім справляєтесь? – запитую. 

– Та хіба то багато? – сміється Феодосій Якович. – От раніше – то тримали хазяйство… Худоби у мене було – ого-го! Якби всеньку худобу, що тримав, позбирав, то цілий колхоз був би! І завжди три корови було! І все майже вручну треба робити. А теперки, маючи трактора – тільки працюй! З трьох дітей найменший син Руслан у мене вдався вдачею. Він лучший хазяїн. По десять свиней держить, корови. У нього комбайни, машини. Такий хазяїн – на цілу білорусь, – з гордістю каже батько. – А в мене рух трохи вже не той. Колись скільки не нароблявся – почув гармошку і пушов на звук…

Феодосій Кацевич знаний в окрузі музикант. Може і на гармошці, і на бубні, і на скрипці заграти. П’ять років тому поліських музик ще навіть на весілля у столицю запрошували. Грав і в Рівному, і в Харкові. Ну а у Великій Глуші та навколишніх селах без Федося Кацевича практично жодні хрестини і весілля не обходилося! Його навіть телебачення з Угорщини приїжджало знімати! І у популярній колись програмі «Сонячні кларнети» показували. Зараз чоловікові не до весіль. На подвір’ї і в хаті незвична тиша.

– Всього у нас хватає, все зробимо – тільки от для кого? Дітей з онуками, як війна почалася, не бачимо, – зітхає Домна Михайлівна. – Вони у нас всі в білорусі живуть, всього тут їхати нічого, – а границя закрита. Дочка, два сини і вісім онуків. Скучаємо за ними.    

Кацевичі з Великої Глуші сьогодні мріють тільки про одне – щоб війна швидше закінчилася і вони нарешті могли обійняти своїх дітей.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися