Тетеря, кваша та варенуха: давні українські страви, про які ми почали забувати
Україна

Тетеря, кваша та варенуха: давні українські страви, про які ми почали забувати

7 травня, 12:45
0
0
Сподобалось?
0

Українці відзначаються вмінням створювати смачні страви зі звичайних продуктів, таких як буряки, свинина, сало, пшеничне борошно, яйця та молочні продукти, що робить нашу кухню унікальною.

Деякі давні страви й досі залишаються популярними серед українців, а про деякі ми стали забувати. Підбірку з 10 страв, про які ви навряд чули, підготувала редакція ШоТам.

Тетеря

 

Ця страва схожа на куліш і готується з пшона. Кашу заправляють рідким гречаним або житнім тістом. На свята тетерю готували на м’ясній або рибній юшці, а в звичайні дні, або під час посту, тетерю заправляли хріном з квасом. Готову страву приправляли товченим салом або засмажкою з цибулі на олії.

Читайте також: «Віримо в малі міста та хочемо для них розвитку». Як подружжя відкрило першу галерею-кав’ярню в Дрогобичі

Крупник

страва Крупник

Суп з крупами зазвичай готували на на м’ясному бульйоні або воді – залежно від сезону й достатку господаря. У бульйон засипали гречану, перлову, пшеничну, кукурудзяну крупу так, щоб готова страва мала консистенцію дуже рідкого пюре. В якості запрвки використовували смажену на олії чи салі цибулю, моркву, петрушку, пастернак і молодий кріп.

Соломаха

страва Соломаха

Основним інгредієнтом соломахи є гречана мука, іноді може використовуватись пшенична або житня, з якої готується рідке тісто. Тісто заливають у підсолений окріп та варять, постійно розмішуючи. Коли соломаха стає готовою, до неї додають масло, надаючи страві більш насичений смак.

Душенина

страва Душенина

Страва зазвичай складалася з м’яса, переважно свинини, овочів, а також різних прянощів, всі ці компоненти потім обкладалися борошном. Господиня спочатку нарізала м’ясо на середньо великі шматки, обвалювала їх в борошні, а потім клала у горщик, заливала окропом або м’ясною юшкою, іноді використовуючи сироватку або сметану. Додавали цибулю, моркву, різні спеції та сіль. Душенина тушкувалась до повної готовності. Її подавали з вареною картоплею або кашею.

Шпундра

страва Шпундра

Шпундра включає у себе свинячу грудинку, яку підсмажують з цибулею на сковороді, а потім варять у буряковому квасі разом з нарізаними буряками і заправляють борошном. Ця страва була гідною прикрасою столу “Енеєвих бояр”, що згадується у легендарній поемі Котляревського.

Книш

Книш

Книш – це український хліб, зазвичай з житнього або пшеничного борошна. Він має характерну форму з надрізами по краях, де може бути смажена цибуля. Цей хліб був популярним подарунком для колядників і використовувався під час різдвяних свят. Сьогодні книші готують рідко, переважно на Поліссі.

Зубці

Зубці

Книш – це кутя з очищених зерен ячменю, зварена з товчених і просіяних конопляних зерен. Особливо зубці любили діти – страва мала солодкуватий смак і вважалася ласощами. В кінці XIX століття, на жаль, зубці перестали з’являтися на столах українців.

Шулики

Шулики

Ці смаколики також відомі як ломанці. Вони є традиційною стравою української кухні, особливо популярною під час Медового спаса. Шулики – це орізані на невеликі шматочки пшеничні коржі, залиті розведеним медом та приправлені тертим маком

Кваша

Ця страва, приготована з гречаного або житнього борошна, солоду та подібна до густого киселю. Спочатку муку запарювали окропом, розводили до густини рідкого тіста і залишали на ніч у теплому місці для скисання. Уранці таке кисло-солодке молоде тісто варили у горщику, уважно стежачи, щоб розмазня не втікла. Улітку квашу заправляли садовими ягодами, а взимку – свіжою калиною, сушеними, вареними й товченими грушами.

Варенуха

Варенуха

Щоб приготувати цей алкогольний напій, спочатку готували узвар із сушених груш і слив, потім настоювали протягом ночі, цідили, додаючи червоний гострий перець для пікантності, а також м’яту, чебрець і, за можливості, гвоздику або корицю. Після цього суміш парили з медом у печі і подавали у гарячому або холодному вигляді.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися