Олег Земнухов і його вироби
Житомирщина

Житомирянин виготовляє взуття із конопель

21 лютого 2021, 13:30
0
0
Сподобалось?
0

Житомирянин Олег Земнухов – швець. Але взуття він виготовляє з незвичного матеріалу – конопель. Рослини вирощує сам. З них пряде нитки і тче полотно. А ще він збирає конопляний мед, виробляє з «дурман-зілля» халву та додає його у сири!

Тридцять літ не їсть м’яса

Олегові – 45. Тридцять з них він не їсть м’яса та виробів тваринного походження. Сім’я його підтримує. Саме завдяки рідним він зацікавився технологією виробництва продуктів харчування з конопель. Є страви традиційні, а є – авторські, Земнухових.

– Наші пращури вживали в їжу коноплі, бо вони лікувальні, – розповідає чоловік. – З них готували молочко і давали малим діткам пити, особливо в піст – воно ж таке поживне! Я сам змалку їв конопляні зернятка, а ще – пророщену пшеницю та жито. А от халву колись купували. Тепер і її виготовляємо.

Чоловік ділиться рецептом:

– Взяти 300 грамів полущеного насіння, без оболонки, перемолоти у кавомолці, додати конопляний мед – десь півтори столові ложки. Усе добре перетерти і втрамбувати у якусь чисту ємність. Халва готова! Смачна і корисна, бо зернята у ній «живі», не пересмажені.

А ще вона має лікувальні властивості. Олег радить їсти такий продукт людям, які страждають на виразку шлунка. А також після перенесених хвороб, щоб підняти імунітет. Така халва допоможе швидше окріпнути, відновитися й після коронавірусу.

«Шматяні» черевики носяться по вісім років

Зелень конопель Земнухови додають у салати. Адже у ній багато корисних речовин. Також цю рослину використовують для сирів власного виробництва.

А от взуття з конопляного полотна, яке шиє голова родини, цікавить багатьох. Олег закінчив Київський національний університет технологій та дизайну. І розробив досить великий асортимент власної продукції. Виготовляє вручну туфлі, мокасини, балетки, чоботи, кеди, кросівки, черевики, босоніжки, ботильйони… У його авторській взувачці радо бігають і дорослі, і діти.

– Колись я використовував старовинне полотно з бабусиних скринь. Потім мусив навчитися ткати його сам, бо фабричне зовсім іншої якості, не таке міцне. А взуття ж має служити! – каже майстер.

Його черевички носяться до восьми років. Чоловік наголошує, що конопляне взуття має антисептичні властивості, тож нога в ньому не пітніє, не втомлюється й не має подразнень на шкірі. Майстер сам тільки в такому ходить, у коноплі взув усю свою родину, тепер вигадує цікаві авторські моделі для модників та модниць України. А до них – ще й сумочки.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися