Субсидію зможуть отримати власники шикарних іномарок
Актуально

Субсидію зможуть отримати власники шикарних іномарок

26 березня 2015, 11:29
0
0
Сподобалось?
0
 Громадяни з острахом чекають на нові платіжки з підвищеними тарифами за комунальні послуги. У Кабміні заспокоюють: «Хто не зможе платити, отримає субсидію». Але ті, хто уже користується цією допомогою, знають, скільки довідок треба зібрати.        З 1 травня все зміниться, запевняють урядовці. 
 
– Внесено зміни у Положення про порядок призначення та надання жителям субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Для призначення субсидій треба буде подати мінімум документів – заяву та декларацію про доходи. Причому у ній потрібно вказати лише «чисті» доходи сім’ї. Тобто ті, які людина отримує на руки, – розповіла заступник директора департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Людмила Сірбіненко. – А вже справа працівників органів соцзахисту перевірити достовірність вказаних даних про доходи. Для цього надсилатимуть запити до Пенсійного фонду, Фіскальної служби, житлово-комунальних підприємств. Головне, аби людина вказала реальні дані. Інакше виплата субсидії припиниться, а уже надану доведеться повернути у подвійному розмірі. 
Разом з тим посадовець зауважила, що громадян, які незначно помилилися в обчисленні власних доходів, не каратимуть. Їм просто перерахують розмір субсидії. Самі ж бланки заяв та декларацій мають доставити до кожної оселі організації надавачі послуг. А ще їх можна отримати у територіальних органах соціального захисту населення. Аби уникнути непорозумінь, заповнені бланки радять надсилати рекомендованим листом, з повiдомленням про вручення. У селах заяви прийматимуть уповноважені особи, визначені сільською радою. 
Людмила Сірбіненко зазначила, що з 1 травня для отримання субсидій не існуватиме ніяких майнових обмежень. Виняток – зроблена протягом року одноразова покупка на понад 50 тисяч гривень. Таким чином власники дорогих іномарок та шикарних квартир, куплених рік тому, з травня зможуть претендувати на субсидію. Значення матимуть лише доходи за попередній календарний рік і розмір житла.  
– Загальний порядок призначення субсидій не змінився, і вона призначатиметься на соціальну норму, – наголосила посадовець. – А це 13,65 кв. м на кожного зареєстрованого у житлi та додатково 35,22 кв. м на домогосподарство. Тобто якщо сім’я складається з двох осіб і проживає у будинку розміром 90 метрів квадратних, то субсидія нараховуватиметься лише на 62,52 метри квадратних. За решту площі потрібно буде платити повну вартість. 
Людмила Сірбіненко пояснила ще декілька нюансів оформлення субсидій. 
– Якщо людина є власником двох житлових приміщень, то субсидію вона зможе отримати на те житло, де зареєстрована і де на неї відкрито особові рахунки. 
– Якщо чоловік з дружиною зареєстровані у різних приміщеннях, то в декларації треба вказувати доходи лише тих членів родини, які зареєстровані у помешканні, на яке оформляється субсидія. Наприклад, якщо у квартирі зареєстрована жінка з дітьми, то подавати потрібно доходи лише її.
– Якщо людина не працює, то має вказати у декларації, що є безробітним. На підставі цього при обрахунку житлової субсидії буде враховуватися прожитковий мінімум для працездатних – це 1218 гривень. Якщо доходів немає, то факт підтвердить фіскальна служба. 
– Підприємці також матимуть право на субсидію. Для цього їм треба пред’явити доходи, які згодом зможуть підтвердити у фіскальній службі. 
Людмила Сірбіненко наголосила, що за новими правилами субсидію призначатимуть на рік. Для тих, хто вже її отримує, перерахунок буде автоматичним. Єдине, якщо у громадян зміниться склад сім’ї чи рівень доходів, про це треба буде у місячний термін повідомити органи соціального захисту. 
Наталка СЛЮСАР
Від редакції. Новий порядок нарахування субсидій ще тільки починає діяти. Обрахувати приблизний розмір субсидії, на яку претендуватиме ваша родина, ви зможете самі, скориставшись послугою електронний калькулятор за електронною адресою: http://www.kmu.gov.ua/control/calculator.
Якщо ж  у когось виникнуть труднощі з оформленням субсидії або непорозуміння звертайтеся на гарячу лінію за тел. 28-41-77.
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися