Страйкували, бунтували — і таки змінили перевізника
Волинь

Страйкували, бунтували — і таки змінили перевізника

12 листопада 2015, 11:20
0
0
Сподобалось?
0
У номері від 9 липня цього року ми писали про скандал, який розгорівся влітку у Володимир-Волинському районі: «Жителі волинських сіл бунтують проти перевізника». Люди мало не з десяти населених пунктів були настільки обурені тим, що тендер виграла ненависна їм перевізниця, що вийшли на вулицю. Тоді ніхто не міг поставити крапки. Однак, як виявилося, жителі таки добилися справедливості, й тепер рейс «Володимир-Волинський – Свійчів» обслуговують нові перевізники, якістю послуг яких люди задоволені. 
 
Нагадаємо суть проблеми, через яку жителі сіл Овадне, Жовтневе, Маркелівка, Красностав, Галинівка, Свійчів та інших масово стали протестувати. Колись рейс через ці села був чи не найприбутковішим. На території – три школи, ліцей, а більшість населення працює у Володимирі. Проте з приходом перевізниці Марії Проскури кількість рейсів із 15 зменшилася до шести, та й ті приносили пасажирам самі «гризоту і страждання». Люди платили за проїзд, натомість отримували хамське ставлення водіїв, переповнені маршрутки, коли у бус на 18 місць мусило трамбуватися по 60 осіб, запізнення на роботу і в школу через зриви рейсів і їх повну відсутність у вихідні та святкові дні. Люди розповідали, які саме автобуси пані перевізниця випускала на маршрут. Мовляв, у них на ходу відчинялися дверцята і відпадали колеса, прогиналася підлога і навіть випадали пасажири. У деяких не закривався люк на даху, тож, коли йшов дощ, доводилося в салоні стояти під парасолями. Кілька маршруток згоріло дощенту, слава Богу, обійшлося без жертв. Масово люди почали скаржитися на перевізницю п’ять років тому. Кажуть, написали скарг в область на кілька томів. Їхні вимоги почули тільки в 2015-му і розірвали договір із Марією Проскурою. Як виявилося, лише на кілька місяців, бо в кінці червня бізнес-вумен знову подала заявку на участь у тендері й… виграла. Адже документи у неї були в повному порядку, один із заявлених автобусів «тягнув» на  міжнародний клас, та й закону в нас немає такого, щоб зважав на думку народу, який криком кричав, що проти. Тоді врегульовувати ситуацію у Володимир-Волинський приїжджав директор департаменту інфраструктури і туризму Волинської області Іван Мирка. Він клявся, що конкурс був чесний і відкритий, та порадив пасажирам фіксувати хамське ставлення, зриви рейсів, які допускає перевізниця, й… знову скаржитися в департамент. 
І тоді люди вирішили діяти по-своєму. Одного дня, о шостій ранку в Жовтневому зібрався цілий «майдан» – не менше 300 жителів. З’їхалися-зійшлися зі всіх навколишніх сіл і просто не пропустили далі маршрутку Марії Проскури. Вимога незмінна – розірвати договір із перевізницею. Тоді до селян приїздили й помічник народного депутата Ігоря Гузя Андрій Бокоч, й голова обласного управління інфраструктури та туризму Іван Мирка зі спеціальною комісією. Роздратовані люди вимагали негайного виконання їхніх вимог, інакше обіцяли таким самим натовпом їхати страйкувати під облдержадміністрацію в Луцьку. Дісталося тоді всім чиновникам. Потім Іван Мирка написав на своїй сторінці в Інтернеті: «Хоч мені бракує досвіду в таких колоритних ситуаціях, але слід робити так, щоб людям було добре. Я сьогодні «з’їв добре відро лайна», і ще більше вилилось на голову, проте це не привід не їхати до людей і не вирішувати проблеми».
І врешті-решт таки добилися. Того ж дня пані перевізниця написала відмову від подальшого надання послуг, і з нею розірвали контракт. 
Днями я поцікавилась у жителів Володимир-Волинського району, чи задоволені вони іншими перевізниками, які тепер обслуговують їхні села. Кажуть, і не порівняти з тим, що мали колись: маршрутки чисті, людське ставлення, ніяких запізнень чи зривів рейсів. Мовляв, що і треба було довести…
Мирослава КОСЬМІНА, 
Волинська область
 
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися