Про італійську пенсію, доплату дітям війни та чорнобильцям
Актуально

Про італійську пенсію, доплату дітям війни та чорнобильцям

17 грудня 2015, 15:42
0
1
Сподобалось?
1
«Вісник+К» провів «пряму лінію» спільно з обласним управлінням Пенсійного фонду. На актуальні запитання, які стосуються пенсійного забезпечення, відповідав начальник ГУ Пенсійного фонду України у Волинській області Петро Філіпчук. Публікуємо відповіді. 
 
 
Рішення судів є, а грошей немає
Багато запитань надходило стосовно того, чому з вересня не перераховано пенсії жінкам, які, маючи необхідних 30 років стажу, вийшли на пенсію раніше – після досягнення 55 років. «Прем’єр-міністр, коли виступав, казав, що доплати отримають усі. Чому ми не отримали?» – обурювалися волинянки. Про це запитували Леся Гресь з Холоневичів Ківерцівського району, Марія Баскевич з Іваничів, Віра Ливосюк з Чарукова, Марія Панасюк з Камінь-Каширщини. 
– Кожній жінці, яка йшла на пенсію після 2011-го в 55 років,  пояснювали, що у разі дострокового виходу на пенсію розмір її пенсії буде зменшено на 0,5 % за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу. Зменшення розміру пенсії за віком застосовується протягом усього періоду отримання пенсії незалежно від її виду, довічно. Тому такі пенсії з 1 вересня поточного року перераховані, однак, враховуючи зменшення за достроковий вихід на пенсію, фактично вони не зросли або зросли на незначні суми. 
Відсоток зменшення розміру пенсії може бути переглянуто, якщо жінка  відмовиться отримувати вже призначену пенсію, влаштується на роботу.
Чому Пенсійний фонд не виконує рішення судів щодо виплати підвищеної пенсії дітям війни та «чорнобильцям? Це питання цікавило Олександра Мороза із села Трилісці Рожищенського району й Тетяну Ліштвак з Любешова. 
– Працівники Пенсійного фонду діють у межах чинного законодавства. З 23 вересня 2014 року постановою Кабінету Міністрів №140 затверджено порядок погашення заборгованості за рішеннями судів. Це стосується як чорнобильців, так і дітей війни. Ми маємо нарахувати гроші, призначені судом. Вони людям нараховані. Якщо говорити про Волинь, то на сьогодні загальна сума нарахованих за рішеннями судів коштів до виплати дітям війни та чорнобильцям становить понад 120 мільйонів гривень. Для їх виплати фінанси мають бути закладені у Державному бюджеті України. На жаль, останніми роками таких передбачено не було.  
Лідія П. з Володимира-Волинського та лучанка Леонтина С. запитали, чи можуть вони отримувати в Україні італійську пенсію, оскільки тривалий час працювали у цій державі.   
– Пенсійний фонд не має ніякого відношення до виплат пенсій від республіки Італія, оскільки з нею не укладено відповідної угоди щодо пенсійного забезпечення за пропорційним принципом. Але такі двосторонні договори підписані з Литвою, Латвією, Естонією, Чехією, Словаччиною, Болгарією, Іспанією, Португалією, Польщею. Якщо наш громадянин заробив пенсію в одній із цих держав, то може отримати її через відділення Пенсійного фонду. Також укладено угоду про соціальне забезпечення з Державою Ізраїль, яку готують до ратифікації Верховною Радою України і яка ще не набула чинності. Тенденція щодо укладання угод продовжується. 
Тим же, хто довго пропрацював за кордоном або не був офіційно працевлаштований в Україні і їм не вистачає декілька років стажу для отримання пенсії, можу порадити підписати договір добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Наприклад, чоловікові, щоб отримати мінімальну пенсію за віком в Україні, потрібно мати 35 років стажу. А він має лише 33. Вищезазначеним договором можна одноразово сплатити єдиний соцвнесок за два роки. І таким чином одержати українську пенсію. 
Інваліди отримуватимуть більше
«Я інвалід ІІІ групи. Одержую пенсію у розмірі 949 гривень. Але чув, що з 1 вересня цього року збільшено розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, і тому вважаю, що маю отримувати 1074 гривні. У листопаді підвищену пенсію не одержав. Чому?» – запитав Олександр Рачук з Маневицького району. 
– Кабінетом Міністрів України постанова про підвищення розміру пенсії особам, які є інвалідами ІІІ групи та дітям-інвалідам, прийнята лише 18 листопада 2015 року і набула чинності з 1 грудня. Згідно з нею, розмір мінімальної пенсійної виплати цим категоріям не може бути нижчим від прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, тобто 1074 гривні. Тому підвищену пенсію ви обов’язково отримаєте в грудні. На Волині перерахунок зроблено 16 700 особам, які є інвалідами ІІІ групи. 
«Отримую пенсію як військовий. Стаж 27 років. Ще 10 літ працював після цього водієм маршрутки. Чи маю право на перерахунок пенсії?» Микола Б., Нововолинськ
– Після 60 років ви маєте право на призначення цивільної пенсії за віком. Але отримувати ви зможете або «військову», або цивільну пенсію. Тобто стаж цивільної роботи не дає права нараховувати надбавку до вашої військової пенсії. Доведеться обирати. 
«Коли мають право іти на пенсію жінки, які виховують дитину-інваліда? Раніше це можна було робити у 50 років. Тепер законодавство змінилося». Наталя Коваль, Луцьк
– Зміна не стосується жінок, які виховують дітей-інвалідів. Вони мають право виходити на пенсію у 50 років. За умови, що матимуть не менше 15 років страхового стажу та якщо інвалідність у дитини була встановлена до шести років. 
Пенсію нараховуватимуть       без довідок про зарплату
«У січні 2016 року маю вийти на пенсію. Стаж є. Але в останні роки був сторожем на мінімальну зарплату. Зате у 80-х роках працював на заводі, мав дуже високу платню. Чув, що з наступного року вже не братимуть до уваги роботу до 2000 року. Чи правда це?» Максим Панчук, Луцьк  
– Так, дійсно, з 1 січня 2016 року не треба буде приносити довідок про заробітну плату з роботи за будь-які 60 календарних місяців підряд, як це було досі. При цьому стаж роботи враховуватимуть згідно з даними трудової книжки. А підставою для нарахування пенсії будуть дані   системи персоніфікованого обліку про зарплату, починаючи з 1 липня 2000 року.
«Пропрацював у міліції 20 років. Зараз йде реорганізація. Якщо не пройду в нову поліцію, чи матиму право на пенсію?» Володимир С., Горохів
– Пенсійне забезпечення працівників Міністерства внутрішніх справ регулюється чинним законодавством. Наразі будь-яких змін до нього щодо пенсійного забезпечення тих, хто не має необхідного стажу і не проходить на службу в нову структуру, не видано. 
«Сину 43 роки. Стався інсульт. Має стажу п’ять років, бо їздив на заробітки. Чи може він отримати пенсію?» Марія Ворончук, Ратнівський район
– П’яти років стажу сьогодні  недостатньо для отримання пенсії з втрати працездатності. Тому пенсію ваш син отримувати не буде. Ваш син може отримувати соціальну допомогу, яка виплачується через органи соціального забезпечення. 
А взагалі законодавство передбачає, що мінімальний розмір пенсії за віком у розмірі прожиткового мінімуму встановлюється за наявності у чоловіків 35, а у жінок 30 років страхового стажу. Якщо стаж менший, пенсія за віком встановлюється в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком. Якщо стажу взагалі немає, то особи отримують соціальну допомогу, але після досягнення 63 років. 
Записала Наталка Слюсар
 
 
 
 
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися