Добрий господар, сильна людина Віталій Заремба
Актуально

Добрий господар, сильна людина Віталій Заремба

25 лютого 2016, 10:44
0
0
Сподобалось?
0
Відомий на Волині аграрник відзначає 60-річчя
 
Анонімка
Коли дивлюся на Віталія Зарембу і намагаюся уявити, що йому днями буде шістдесят років, не йму віри. І мимоволі закрадається підступна думка, чи не приписав, випадково, цей чоловік з десяток літ. Ну вельми вже не співпадає його зовнішній вигляд з роками у метриці. Рівненьке, без зморщок обличчя, підтягнутий, завжди бадьорий і рухливий. Гадаю, що деяким молодикам ще фору може дати.
Й окремо треба сказати про гумор Віталія Миколайовича. Він завжди тонкий, інтелігентний, без тіні похабщини. Де треба – легенько стругне, хто заробить більше – кольне шпилькою сильніше. А хто вельми допече, то й цвяшиська доброго заб’є.
Знаємося ми з Віталієм Зарембою майже тридцять п’ять років. А звели нас службові справи. Працював я тоді у відділі сільського господарства газети «Радянська Волинь». У редакцію прийшла анонімка на голову колгоспу імені Горького Луцького району, й мене послали розслідувати її. Як сьогодні пригадую збори тваринників на фермі, механізаторів. У них брав участь парторг, заступник голови колгоспу. Сам очільник на зібраннях не був присутній, щоб не тиснути на електорат. Жоден з виступаючих не сказав марного слова про керівника господарства. Навпаки – дружно його захищали. Мовляв, чого ті анонімники хочуть, чоловік попрацював усього рік, намагається навести порядок, а це не всім по носі, притискає ледацюг. Тому й пишуть. 
Пізніше у газеті з’явилася чималенька стаття, в якій ішлося про розслідування анонімного листа, наводилася думка простих колгоспників. Автор висловлював припущення, що з молодого керівника, а йому тоді було всього двадцять шість років, може вирости хороший господар. Як у воду дивився.
З голови колгоспу –           у заступники губернатора
Крок за кроком Заремба наводив лад у Романівському колгоспі, піднімав з колін. Мало того, що зміцніла дисципліна, зросло виробництво молока та м’яса, пішла вгору врожайність, голова міцно подружився з наукою, став застосовувати нові методи господарювання. У вісімдесяті був модний підряд, переведення галузей сільського господарства на госпрозрахунок. Люди стали більше заробляти, а в Романів потягнулися ходоки з усіх усюд по досвід.
Коли ж у дев’яностих стала незалежною Україна, Віталія Миколайовича, як молодого перспективного керівника, покликали опікуватися усім сільським господарством Волині. Він відразу став заступником представника президента в області, а потім і голови облдержадміністрації. Навряд чи доцільно сьогодні розповідати, аналізувати, як непросто було керувати цією бідною, нещасною галуззю, коли розвалювали кругом колгоспи і будували чортзна-що. 
Недарма кажуть: ламати – не будувати. Система, а точніше – безсистема, нищила село. Віталій Миколайович що міг в ту пору, те й робив, аби не зруйнували все дощенту. Він намагався утримати на плаву тваринницьку галузь, особливо приділяв багато уваги виробництву зерна. Тодішній представник президента на Волині Володимир Блаженчук, а пізніше – голова облдержадміністрації Борис Клімчук, довіряли своєму заступнику, опиралися на його досвід, тісно співпрацювали. Коли в область прийшов новий керівник, Заремба написав заяву на звільнення. Повернувся назад у господарство і продовжив хазяйнувати. Хоч, до речі, йому пропонували високі і дуже-дуже привабливі грошовиті крісла. Не збирався зраджувати землі у Романові. Його тут радо зустріли. 
Після десяти років державної служби, коли день і ніч «пахаєш», а тонн пшениці й молока ні спереду, ні позаду не видно, з головою поринув у селянські клопоти. За той час з’явилися нові виклики. Слава Богу, господарство не розвалили. Бо ж, як би там не було, Заремба його курував, допомагав, жив-бо у селі постійно, в Луцьк на поверхи так і не переїхав.
Знову взявся за господарку. Не встиг добре розвернутися, як після Помаранчевої революції прийшли нові люди у владу і знову покликали керувати селом в область Зарембу. Довго впирався, зрештою погодився. Цього разу луцьке «відрядження» затягнулося на п’ять літ. 
Завжди «їднаковий»
Я міг би довго перераховувати всі здобутки Віталія Заремби, розповідати про те, що у романівському господарстві прокладені асфальтовані дороги на поля, як у Європі, які прекрасні збудовані господарські приміщення. Те, що тут надій від корови становить шість тисяч кілограмів молока, стадо перевищує сімсот голів, урожайність зернових – понад 70 центнерів на круг, буряків – 650 центнерів. Яка тут суперсучасна техніка працює, які втілюються нові технології на полях! Проте виділю лише два моменти: середній заробіток працюючого романівця становить чотири тисячі гривень, і те, що люди довіряють своєму керівнику ось уже стільки літ, терпеливо його чекали з тривалих відряджень у владу, значить, шанують і поважають. Бо є за що. Віталій Миколайович ніколи не ставив на перше місце свою кишеню, а думав про діло і людей. До речі, високі посади його не зіпсували, і краплі гонору в ньому не з’явилося, такий же простий, людяний.
Звичайно, за свою роботу Заремба відзначений високими орденами. Заслужений працівник сільського господарства України, він – кандидат економічних наук, депутат обласної ради. А ще виростив двох прекрасних доньок, тішиться внучкою Маргаритою. Має міцний тил в особі дружини Алли. Сім’я Віталія Миколайовича підготувала йому до ювілею гарні подарунки. Дружина, ще молода і красива, котра трудилася в господарстві, достроково пішла на пенсію, щоб не заважати йому продуктивно працювати. Старша донька Віта стала магістром державної служби, Оксана радує безперервними успіхами на роботі, Маргарита обіцяє приносити найвищі оцінки.  Хоча, по-моєму, й увесь Романів є його постійною надійною опорою і тилом.
Й миті не сумніваюся, що Віталій Миколайович – щаслива людина, адже займається улюбленою справою, ніколи ні перед ким не гнув спину, бо має міцний хребет, а ще сильніший характер. На якій би посаді він не був, завжди залишався, як моя мати казала, їднаковий.
Сьогодні вже немає в живих мами Віталія Софії та батька Миколи. Вони завжди гордилися своїм єдиним сином. Уявляю, які б вони нині були раді за нього, як сердечно вітали. Царство їм небесне і вдяка за те, що виростили і виховали таку дитину.
Після того пам’ятного відрядження ми подружилися, хоч зовсім різні люди за характерами, уподобаннями, часто підколюємо один одного, іноді сваримось, а потім миримося, критикуємо і хвалимо. Я був дружбою на весіллях у його дочок, а він – на моєму. Я радий, що маю такого друга. Хтось пустив чутку, що ми куми. На жаль, ні. Кумою у мене його дружина. Проте я можу з упевненістю сказати про нього, як про самого себе: «Ми не лукавили з тобою, ми просто йшли. У нас нема зерна неправди за собою».
З наступаючим шістдесятиліттям тебе, дорогий друже!
Євген ХОТИМЧУК, 
заслужений журналіст України
 
P.S. До численних привітань, віночка побажань першою вплітає свої найтепліші поздоровлення улюблена теща Олена, котра завжди підкреслює, що її дочці Аллі дуже повезло в житті, що має такого чоловіка, таку прекрасну людину. Бажає доброго здоров’я, міцної любові!
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися