Українців заставлять утепляти хати?
Актуально

Українців заставлять утепляти хати?

8 вересня 2016, 15:19
0
0
Сподобалось?
0

Кабінет Міністрів України ініціював створення Фонду енергоефективності, який допомагатиме населенню в утепленні будинків. Інституція має запрацювати наступного року. Закон про енергетичну ефективність будівель також уже поданий до Верховної Ради, розданий у комітети. Це буде черговий великий крок у реформуванні житлово-комунального й енергетичного секторів господарства. Практично всім українцям, особливо тим, хто оформляє субсидії, так чи інакше доведеться стати частиною цієї реформи.

Сама собою ідея не нова. Її свого часу успішно реалізували в Польщі, Литві та Чехії. Водночас для України ця тема набагато актуальніша, адже наші енергетичні витрати вп’ятеро більші, ніж у Великобританії, вчетверо – ніж у Туреччині та втричі – ніж у Польщі. Україна споживає газу більше, аніж Польща, Бельгія, Чехія, Швеція, Норвегія, Латвія та Естонія разом узяті. Серед найбільш витратних секторів – житловий фонд і ЖКГ. За розрахунками Мінрегіону, які оприлюднив міністр Геннадій Зубко, зараз протягом кожного опалювального сезону на обігрів будинків і квартир іде 18,6 млрд кубів газу. З них 2,4 млрд втрачається через неізольовані труби, ще 9 млрд – уже в помешканнях через їх неготовність зберігати тепло. Тож працювати є над чим.  Фонд підготував чотири типові проекти енергоефективності для багатоповерхівок і рекомендації для власників індивідуальних будинків (важливо зауважити, що квартири і будинки мають бути повністю обладнані приладами обліку).

Споживач через онлайн-платформу обиратиме свій варіант модернізації житла (заміна вікон, теплоізоляція), а також будівельну компанію й інженера, які проведуть енергетичний аудит і розпланують роботи. Потім слід буде звернутися до фонду із запитом щодо реалізації проекту. Вартість робіт у багатоповерхових будинках приблизно становитиме від 6,5 до 84 тисяч гривень з однієї квартири, а у приватному секторі – від 11 до 100 тисяч. Одразу відзначимо, що держава передбачає спеціальну систему кредитування. Клієнт самостійно обиратиме банк, і, коли надійде перший транш, стартують роботи. Після того, як будівельна фаза завершена, проект приймає інженер-проектант, а незалежний енергоаудитор надає сертифікат. У статті 96 проекту закону «Про енергетичну ефективність будівель» зазначено: «Відсутність сертифіката енергетичної ефективності, звіту про результати обстеження тягне за собою накладення штрафу на громадян та посадових осіб у розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». Погашення кредиту починатиметься тільки після пільгового періоду. Фактично це відбуватиметься після закінчення робіт, коли власник помешкання вже почне отримувати економію на сплаті комунальних платежів. При цьому сума погашення позики має бути меншою від суми зекономлених коштів. Таким чином автори ідеї надіються зробити реформу привабливою для споживачів. Середній річний рахунок пересічного домогосподарства в Україні приблизно 14 тисяч гривень. Реалізація проекту з енергоефективності дозволить заощаджувати щороку 8,5 тисячі. При цьому щорічні платежі за кредитами сягатимуть лише 6,5 тисячі. Отже, економія домогосподарства до виплати кредиту становитиме щороку дві тисячі гривень. А після його погашення, відповідно, 8,5 тисячі. У виграші лишається й держава. За підрахунками Мінрегіону, в разі успішної роботи фонду до 2021 року Україна щорічно зменшуватиме потреби у газі на 1,5 мільярда кубів, також знижуватимуться витрати бюджету на субсидії на п’ять мільярдів гривень щороку. Крім того, з початком роботи фонду пожвавиться ринок енергоефективних проектів, який нині майже нікому не цікавий. Його щорічний об’єм оцінюють у понад мільярд євро, а це і відрахування у бюджет, і нові робочі місця, переважно для фахівців та працівників технічних спеціальностей. Перспективи виходять ніби непогані. Але, реалізовуючи ідею, слід врахувати і виховувану роками недовіру простих українців до будь-яких ініціатив уряду, і українські особливості ведення бізнесу. Втім, відмовитися від цієї реформи Україна не може. По-перше, це єдиний вихід стати незалежними енергетично, а по-друге, і це, напевно, головне, впровадження законодавства та запуск фонду з енергоефективності – одна з прямих вимог інституцій, від яких залежить і ще багато років залежатиме фінансова підтримка України.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ   


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися