Актуально

Держава дбає про своїх захисників

13 жовтня 2016, 12:48
0
0
Сподобалось?
0

Тисячі чоловіків навесні 2014 року пішли захищати свою Батьківщину. Багато з них втратило здоров’я і навіть життя. Держава обіцяла всіляко підтримувати сім’ї загиблих, а учасникам АТО надати статус учасників бойових дій з правом на відповідні пільги.

На сьогодні за пільгами в органи соцзахисту Волині звернулося 6846 учасників бойових дій і 344 члени сімей загиблих в АТО.
Згідно зі статтею 12 Закону «Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту», учасники бойових дій мають право на пільги на житлово-комунальні послуги (75% знижки у межах встановлених норм і право на грошову виплату на придбання твердого палива та скрапленого газу); санаторно-курортне оздоровлення; безкоштовний проїзд; психологічну реабілітацію; професійну адаптацію та інше. Детальніше про пільги розповіла начальник відділу департаменту соцзахисту населення Волинської ОДА Наталія Семенюк.
САНАТОРНО-КУРОРТНЕ ЛІКУВАННЯ. Лише цього року для учасників АТО області Державною службою України у справах ветеранів війни й учасників антитерористичної операції розподілено 431 путівку. В санаторіях уже оздоровлено 227 осіб. У 2017 році процедура використання коштів на закупівлю послуг санаторно-курортного лікування зміниться. Путівки купуватимуть органи соцзахисту на місцях, відповідно до тих потреб, які мають учасники АТО.
ПРОФЕСІЙНА АДАПТАЦІЯ. Програма діє з вересня минулого року. Хлопці мають змогу за державні гроші безкоштовно здобути професію чи пройти перекваліфікацію. Торік на Волині таким правом скористалися 132 особи. Вони здобули посвідчення водія. Цього року за бюджетні гроші навчили вже 135 водіїв і 5 електрозварників. На цю програму лише Волині виділили 934 тисячі гривень. Ми ще додатково попросили 340 тисяч.  
ПСИХОЛОГІЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ. З 2015 року учасники АТО мають змогу безкоштовно пройти психологічну реабілітацію. На сьогодні цим правом скористався 91 волинянин. Це дуже мало. І ми сподіваємося, що прийняті урядом зміни дадуть змогу більшій кількості хлопців звернутися по допомогу. Адже, згідно з ними, держава, крім оплати послуг на проживання і харчування, компенсуватиме ще й витрати на проїзд до реабілітаційних установ. Окрім того, особи, які супроводжують інваліда війни I групи, також будуть отримувати компенсацію. Про це прийнята відповідна постанова Кабміну. Виплата коштів здійснюватиметься через установи банку та Українське державне підприємство поштового зв’язку «Укрпошта». Щоб їх отримати, треба звернутися до органів соцзахисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання учасників АТО. Відшкодування витрат на оплату проїзду до реабілітаційних установ та назад проводиться за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на заходи з психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції.
ЖИТЛО. На сьогодні діють програми забезпечення житлом сімей загиблих, інвалідів І і ІІ групи та інвалідів, які втратили ноги. Для сімей загиблих у 2015 році було куплено 15 квартир. Два помешкання придбали для інвалідів, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок, у Луцькому районі. Цього року також вручено ключі інваліду з Камінь-Каширського району та найближчим часом буде вручено інваліду з  Турійського.
ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ.  Підтримка воїнів АТО передбачена і на обласному рівні. На базі Волинського обласного госпіталю для ветеранів війни створено Центр медичної та психологічної реабілітації для учасників антитерористичної операції. Його послугами уже скористався 1271 учасник АТО. Тут здійснюється медична, фізична, психолого-психіатрична, соціально-побутова реабілітація, підготовка до протезування.
Крім того, з обласного бюджету двічі на рік ми надаємо допомогу на проїзд членам сімей загиблих – по 300 гривень. Річ у тому, що для цих людей у державному бюджеті пільг на проїзд не передбачили. Тому на рівні області голова Волинської ОДА Володимир Гунчик доручив кожному місту і району, які мають програми підтримки демобілізованих, передбачити кошти для цих людей, які втратили найдорожче – своїх синів, чоловіків, батьків.
Записала Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися