В армії побільшало добровольців
Актуально

В армії побільшало добровольців

8 травня 2014, 07:10
0
0
Сподобалось?
0

До будівлі Волинського обласного військового комісаріату повільно крокує чоловік років шістдесяти. Він уже пенсіонер, але хоче знову взяти до рук зброю:
- Не можу сидіти вдома, як таке в країні робиться, - зізнається чоловік.
Таких добровольців на Волині чимало. Виконувач обов'язків Президента України Олександр Турчинов підписав указ з 1 травня відновити призов на строкову військову службу до Збройних сил України. 6 травня Верховна Рада вирішила також провести додаткову мобілізацію.  Подробицями ми поцікавилися у заступника військового комісара Волинської області Володимира Бондарука.
До кабінету військового раз у раз заходять люди, сам він виглядає заклопотаним - справ у військкоматі по горло.
Де зараз перебувають військовозобов'язані, мобілізовані раніше, Володимир Бондарук не розповідає - таємниця. Проте заспокоює - з ними все добре. Живуть у польових умовах: сплять у наметах на матрацах, їжу варять в казанах. Цікавлюся, чи проходили вони медогляд.
- При мобілізації військовозобов'язаних запитували, чи є у них проблеми зі здоров'ям, але повноцінний медогляд не проводився. Якщо зараз вони хворі, то мають повідомити про це у своїй військовій частині. Якщо діагноз підпадає під наказ міністра оборони, то хворого відправлять додому, - запевняє Володимир Бондарук.
- А кого призивають до війська зараз?
- Юнаків віком від 18 до 25 років, які не навчаються на денній формі у вищих навчальних закладах. Чоловіки, які не служили в армії, теж є військовозобов'язаними. Згідно з їхньою освітою і професійними навиками їм присвоюють військову спеціальність. Якщо мають права, можуть бути водіями, закінчили вуз - діловодами. Відповідно до законодавства, не підпадають під призов ті, хто має серйозні протипоказання по здоров'ю або на чиєму утриманні п'ятеро і більше дітей. Щодо термінів перебування мобілізованих у війську: ті, хто уже відслужив 45 діб, поїдуть додому, а на їх місце мобілізують інших. Проте механізм ротації ще не відпрацьований, тому на перехідному етапі можуть бути затримки.
Згадую пенсіонера-добровольця біля військкомату і запитую, чи справді є багато охочих вступити до війська.
- Добровольців зараз не поменшало, а навіть побільшало. Люди приходять, бо хочуть виконати свій громадянський обов'язок. Той, хто не придатний для перебування у війську, залишається у резерві для служби в тилу. Хочу подякувати усім небайдужим.  Допомагають, хто чим може: люди приносять їжу,  мобільні телефони, комп'ютери, - Володимир Бондарук киває на ноутбуки з наліпкою «Приватбанк» у себе на столі. - Зараз військовим частинам потрібні медикаменти: засоби від ГРВІ, застуди, кашлю.
Останнім часом намітилася ще одна тенденція. Жінки та матері окремих мобілізованих оббивають пороги військкоматів, редакції газет та телеканалів, телефонують і самі «вояки». Скаржаться на харчі, відсутність комфорту, душів, туалетів, застуду, нежить. Переповідають між собою плітки-страшилки... А зовсім нещодавно був Майдан. Там люди у мінусову температуру ночували просто на вулиці, закіптюжені димом. Йшли з дерев'яними щитами на снайперів та автоматників - і перемогли...
Яна СТЕПАНЮК,
Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися