У Ковелі виготовляють якісні протези
Актуально

У Ковелі виготовляють якісні протези

9 жовтня 2014, 08:58
0
0
Сподобалось?
0

Серед засновників майстерні була дружина екс-канцлера Німеччини
До Ковельського протезно-ортопедичного цеху з усієї України їдуть по якісні і безкоштовні протези. Останнім часом у приймальні все частіше лунають дзвінки від бійців, які отримали важкі поранення у зоні АТО.
Історія протезного цеху розпочалась у 1996 році з майстерні у приміщенні ковельської залізничної лікарні. Сьогодні він має офіційну назву - «Цех Львівського казенного експериментального підприємства засобів пересування і протезування». А 18 років тому до заснування майстерні були причетні тодішній головний лікар медичного закладу Ярослав Шевчук і вже екс, але тоді ще дружина канцлера Німеччини пані Шредер. Перша леді Німеччини відвідала волинське місто у якості засновниці німецького благодійного фонду «Нижня Саксонія дітям Чорнобиля». Закордонні меценати вирішили опікуватися насамперед дітьми-інвалідами. Вони повністю забезпечили устаткуванням і два з половиною роки навчали волинських хлопців усім премудростям професії. Нову спеціальність опановували будівельники, зварники і водії. Чоловіки не лише навчились працювати на німецькому обладнанні, а й вивчили анатомію. Сертифікати отримали після стажування у Німеччині та складання іспитів.
Серед тих «учнів» був і Василь Остапчук. З 1972 по 1996 роки Василь Сидорович працював зварником. Про колишню професію й досі нагадують грамоти та відзнаки. А 18 років тому він погодився на пропозицію головного лікаря Ярослава Шевчука і перекваліфікувався у техніки-протезисти. За цей час Василь Сидорович став одним з найкращих в Україні. Це вже підтверджується не лише відзнаками, а й вдячністю людей, які опинились у складній ситуації.
Василь Остапчук стверджує, що у Ковелі виготовляють дуже якісні протези, бо комплектуючі виключно німецькі й українські. Він дуже здивований повідомленнями від волонтерів, які збирають величезні суми на протези для воїнів АТО. У Ковелі їх виготовляють безкоштовно.
- При тому, що в країні дуже складна ситуація, зокрема й економічна, нас Мінсоцполітики фінансує у повному обсязі, - зазначає начальник цеху Людмила Козак. - Відповідно до постанови Кабінету Міністрів кожен український інвалід має право на безкоштовне протезування кінцівок раз на три роки. Якщо нема двох кінцівок (чи руки і ноги), то щорічно. Усе робиться за рахунок бюджету.
Кожен протез - це окрема вражаюча історія, варта сюжету для фільму чи книги. Два роки тому «Вісник+К» розповідав про священика з Прикарпаття Івана Теремка, який відморозив обидві ноги, тому лікарі змушені були їх ампутувати. На ковельських протезах він не тільки править службу, а й бере участь у творчому колективі, сам водить машину, ще й на весіллях витанцьовує!
Останнім часом у Ковель все частіше телефонують поранені у зоні АТО бійці, їхні батьки, друзі та волонтери. Ковельський цех готовий безкоштовно забезпечити усіх протезами, як тільки завершиться тримісячний термін загоєння після ампутації.
Микола КОМАРОВСЬКИЙ,
Волинська область
Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися