Отець Серафим СІМОНОВИЧ у четвертнянському храмі
Культура

Четвертня уже сто літ святкує порятунок від холери

22 жовтня 2016, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

21 жовтня ось уже понад сто років у селі Четвертня Маневицького району вшановується свято, якого немає більше ніде. Тут відзначають порятунок від холери, яка косила людей цілими сім’ями 1893 року. Й дотепер прихожани місцевого Свято-Преображенського храму моляться до подячних ікон, які замовили ще понад сто років тому

Четвертнянський храм, збудований ще 1600 року, більше схожий на костел, католицький вплив відчувається і в написанні ікон. Під престолом знайшла свій спочинок власниця села Барбара Четвертинська з Москви. Мармурова плита з викарбуваною біографією княгині вмонтована в одній із колон. У селі переказують, що останки княгині хотіли винести з підземелля. Але одному чоловікові наснився страшний сон, і тому відмовилися від цієї затії. Вхід просто-напросто замурували. У день смерті Барбари 1791 року російська цариця Катерина ІІ, з якою княгиня була у приязних стосунках, пожертвувала храму дві ікони та Євангеліє. Воно написане 1759 року, важить 32 кілограми. Цю святиню, яка добре збереглася завдяки сталій температурі у храмі, виносять раз у рік – на храмове свято у день Преображення Господнього.
Храм має дивної краси різьблений іконостас із липи, який привезли сюди баржею по річці Стир. Почесне місце у церкві зайняв сторічний образ, який оновився 1995 року в хаті звичайної селянки. Серед інших святинь також є два старовинні кіоти з іконами Богородиці і Святителя Миколая, які були замовлені в честь порятунку села від холери 1893 року.
– Страшна хвороба косила наших людей цілими сім’ями, не встигали хоронити, – розповідає настоятель Серафим Сімонович. – Тоді 21 жовтня священик Георгій Потарський скликав прихожан, разом обійшли навколо храму хресним ходом, скроплюючи дорогу. І холера відступила. З того часу 21 жовтня щороку наші селяни святкують цей день, нічого не роблять, а йдуть до храму на молитву. Не було такого року, щоб не вшанували цей день. У нас то ніби другий престольний празник. Скільки себе пам’ятаю, завжди було це свято.
Молитвою четвертнянці зцілюються і тепер. Кілька років тому біля ікон вклякала молода жінка, хвора на рак, – і недуга відступила. Старовинним храмом у Четвертні цікавляться не тільки журналісти, студенти й учні. Років десять тому сюди приїхав з Канади нащадок місцевих князів. Для підтвердження свого коріння він навіть показав священику свій паспорт – на ім’я Святополка-Четвертинського. Чистою українською зізнався: приїхав подивитися на місце, де колись жили славні предки.
Олена ПАВЛЮК, Волинська область
Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися