Хто винуватий, що чайник гріється довше
З перших уст

Хто винуватий, що чайник гріється довше

21 листопада 2015, 11:23
1
0
Сподобалось?
0
Постачальник, споживач чи сам газ?
 
Ми вже писали про експеримент 85-річного діда Івана з Дубенського району. Десять років тому він завів щоденник, а в ньому записав результати свого досліду – за скільки закипає чайник, поставлений на газову конфорку та наповнений двома літрами води. З’ясувалося, за п’ять з половиною хвилин. При цьому лічильник засвідчив про використання 0,031 кубічного метра газу. Через п’ять років селянин вирішив повторити свій дослід. Обидва результати – і за часом, і за кількістю – зросли. Натомість показники, зафіксовані 2015 року, просто шокували літнього чоловіка. У свій щоденник він записав такі об’єктивні дані: чайник закипів за 12 хвилин 12 секунд, і при цьому лічильник показав використання 0,061 куба блакитного палива. Висновок дід Іван зробив такий: колишня і теперішня якість газу різняться, як небо і земля.  
***
У чому причина? Про це запитали на засіданні громадської ради при Рівненській облдержадміністрації головного інженера підприємства ПАТ «Рівнегаз» Олександра Ганжу. 
У відповідь прозвучало таке: «В нас в області є дві лабораторії, які перевіряють якісні показники складу природного газу, – це лабораторія Управління магістральних газопроводів і наша внутрішня лабораторія «Рівнегазу». Раз на місяць виконуються заміри. Ці результати щомісяця оприлюднюємо. Згідно з ГОСТом, теплота згоряння повинна бути не нижчою від 7600 кілокалорій на кубічний метр. Впродовж трьох років значення цієї теплотворної здатності в нас коливалось від 8145 до 8271 кілокалорії на кубічний метр. Тобто наш газ калорійніший, ніж передбачено ГОСТом».
***
Отож спеціаліст переконує, що газ подається високої якості. Але як вірити, коли якість газу перевіряє той, хто його постачає?
Сергій НОВАК,   Рівненська область
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Юрий
    Юрий

    Разбавляют газ азотом,а килокалории на кубичный метр падают и расход газа увеличиваеться.

    21 листопада 2015, 13:06
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися