Здоров’я

Настоянкою п’ятипалу зцілила доньку від зобу

8 листопада 2016, 12:20
0
0
Сподобалось?
0
77-річна Марія Вікарчук із села Бондарівка Коростенського району, що на Житомирщині, по пігулки в аптеки не ходить, а лікується травами, які вирощує вдома. Біля її обійстя – ціла зелена аптека. Ростуть тут обліпиха, каштан, липа, перцева м’ята, ромашка, шавлія, золотий корінь, парило. Та найпочесніше місце в її садку – для п’ятипалу. Саме настоями цієї рослини Марія Іванівна вилікувала дочку від недуги.

Перстач білий шукайте в лісі

Про зоб Марія Іванівна дізналася, коли 46-річній доньці поставили діагноз «збільшення щитовидної залози». Лікарі прописали пігулки й сказали готуватися до операції.
– Хто знає, як би склалася доля, якби медсестра з районної лікарні не розповіла про народний рецепт, – пригадує Марія Вікарчук. – Щоб вилікувати зоб, потрібно запарювати або настоювати на горілці корінь перстачу білого. В народі його називають «п’ятипал».
З того часу Марія Іванівна перечитала чимало літератури про цю чудодійну рослину. Розповідає, що для заготівлі беруть як саму траву з білим цвітом, так і корінь. Додає, що п’ятипал росте у соснових і мішаних лісах.
– Якщо хочете посадити вдома, то тільки у затінку. А щоб корінь набув цілющих властивостей, він має рости не менше п’яти-шести років, – ділиться секретами Марія Іванівна.
Жінка збирає народні рецепти. Для лікування зобу їх знає більше десятка. А щоб завжди мати під рукою потрібні трави, садить їх на городі.
– Для п’ятипалу виділила чотири сотки. Це безпрограшні ліки, просто люди мало цікавляться тим, що дає нам природа, – каже пані Марія.

Як зробити ліки?

У корінцях перстачу багато йоду, тому він насиченого коричневого кольору. Однак людям з хворим серцем краще лікуватися стеблами та квітками: вони менш концентровані.
Для початку лікування доньці Галині Марія Іванівна готувала настоянку на горілці: 300 г подрібненого п’ятипалу залила 2,5 л самогону (не міцніше ніж 40 градусів). Залишила суміш на місяць у темному теплому місці, щоб гарно настоялася. Час від часу струшувала банку. Готову настоянку процідила, й Галина приймала по 1 ст. л. тричі на день за півгодини до їди.
Для тих, хто не може вживати горілки, травниця розповіла інший рецепт – запарювати корінь гарячою водою: 10 г подрібненого сухого кореню п’ятипалу залити склянкою окропу, замотати банку в чорний пакет і тримати 10 годин. Таку порцію необхідно випити за три прийоми до їди протягом дня. Зробити перерву на дві доби, потім повторити.
Марія Вікарчук каже, щоб вилікувати зоб на початковій стадії, потрібно приблизно кілограм корінців перстачу білого. А доки готуєте горілчану настоянку, можна провести підготовку для організму й пити кореневу «шелуху» й дрібні корінці. Їх треба запарити у термосі (2 ст. л. на півлітра окропу), залишити на ніч. Зранку процідити й пити як чай по півсклянки тричі на добу за півгодини до їди.
– Через рік часу моя дитина одужала, – каже Марія Вікарчук. – Лікарі підтвердили, що щитовидка зменшилась. З того часу минуло більше десяти років, і хвороба більше не давала про себе знати.
Катерина ЛОЗИЦЬКА,
Житомирська область

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися