Як розпізнати апендицит?
Здоров’я

Як розпізнати апендицит?

26 вересня 2014, 11:00
0
0
Сподобалось?
0

Апендицит - це запалення апендикса, відростка, що відходить від початкової частини товстої кишки і від нижнього кінця сліпої кишки. Чесно кажучи, точної відповіді на питання, навіщо нам потрібен цей придаток, ніхто ще не дав. Але всі сходяться в одному - якщо апендикс дав про себе знати, його треба негайно і оперативно видаляти. Інакше - небезпека для життя.
Першим симптомом апендициту є біль у животі. Навіть у повністю здорової людини раптово починає боліти біля пупка, можлива поява нудоти і блювоти. Через дві-чотири години біль поступово переміщується в нижню праву чверть живота. Біль буде наростаючим, ниючим і постійним. Посилюється при спробах лягти на лівий бік, при кашлі або русі. Температура тіла підвищується до 37-38 градусів, у роті з'являється сухість.
Попросіть хворого лягти на спину, простеживши, щоб він витягнув ноги. Обережно починайте натискати пальцями на праву частину живота трохи нижче пупка і в момент максимального натискання різко заберіть руки. Якщо це апендицит, людина відчує сильний різкий біль.
При запаленні апендикса хворий завжди лежатиме на правому боці, підтягнувши до живота ноги - біль при такій «позі ембріона» стихатиме.
Огляньте язик хворого. При отруєннях він зазвичай обкладений білим нальотом, а при апендициті не видає жодних ознак.
У молодшій віковій групі (до 3-4 років) захворювання починається з нібито звичайних симптомів: дитина хвилюється, не спить. Проте за деякий час у неї з'являються численні приступи нудоти, підвищується температура. Часто це все супроводжується рідкими випорожненнями зі слизом. Скарги на біль у правому боці, які є характерними для гострого апендициту у дорослих, у дітей цього віку майже не зустрічаються. Зазвичай, малюк скаржиться на біль навколо пупка, не спить, згортається калачиком, «стукає» ніжками та нервує при зміні положення тіла. У жодному разі не можна прикладати на хворе місце грілку і давати дитині знеболюючі. Тепло значно збільшить швидкість розвитку запального процесу і буде сприяти виникненню ускладнень, а препарати, що вгамовують біль, можуть призвести до розмиття симптомів самого апендициту.

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися