Валентина Єсипак з Яночкою
Наші публікації

На Рівненщині жінка виховала сироту, а потім і покинуту нею дитину

22 грудня 2020, 19:00
0
-1
Сподобалось?
-1

Понад двадцять років тому бездітна пара з Рівненщини прийняла п’ятирічну дитину у свою щасливу люблячу сім’ю. Але через вісім літ дівчинка осиротіла, залишившись у хаті зі старенькою названою бабусею. Стелилася дорога знову в інтернат. Але світ не без добрих людей. І сталося диво – знайшлася милосердна жінка, яка не побоялася труднощів, клопотів і прийняла чужу дівчинку у свою сім’ю. Це Валентина Єсипак із села Івання Дубенського району.

Двічі кругла сирота

Про цю незвичайну історію «Вісник+К» писав, коли тринадцятирічна Наталя залишилася круглою сиротою. Бабуся Ніна Терентіївна зі сльозами на очах згадувала, як дитина п’ятирічною потрапила до сім’ї її сина Миколи у село Підгайці Млинівського району.

– Коли діти поїхали у Рівне в дитбудинок, я дуже переживала, виглядала їх, – розповідала бабуся «Віснику+К». – Бачу: веде невістка Галя дитя за руку. А воно, вгледівши мене, давай допитуватися: «Мамо, а це правда моя бабця?» Тоді дівчинка стала нам своєю.

Про рідну неньку дитина довідалася з вуст названої мами Галини. Жінка не одразу, а з часом вирішила відкрити доньці правду, адже у маленькому селі таємницю не втаїш. Розказала, що справжня мама живе у Рівному, вона позбавлена батьківських прав. Галина ніби відчувала серцем біду, бо незабаром важко захворіла на рак. Лікарі не змогли врятувати їй життя. Чоловік Микола безутішно переживав смерть дружини. Його серце не витримало втрати, і через трохи часу він теж пішов на той світ. У тринадцять років Наталя залишилася круглою сиротою. До того ж, ще й двічі. Бо їй переказали ще одну тяжку звістку: померла рідна мама, яка народила. Здається, усі біди звалилися на нещасну дитину. Ще ж з’ясувалося, що неповнолітня дівчинка після смерті батьків мала опинитися в інтернаті. Адже старенька бабуся Ніна по літах не могла бути опікуном. Та вихід знайшовся несподівано. Опікуном сироти погодилася стати мама товариша. «Спасибі тьоті Валі!» – сказала дівчинка журналістам на прощання.

Пішла з дому

Відтоді минуло тринадцять років. Ця історія про нещасну сироту так запала в душу, що ми вирішили дізнатися, як склалася доля дівчинки у сім’ї милосердної тьоті Валі?

Коли постало питання про те, щоб віддати Наталку в інтернат, мама її друга Назарія Валентина Єсипак пожаліла сироту. Бо з розповідей знала, що дівчинка маленькою зазнала чимало біди.

– Люди розповідали, що коли її рідна мати не трималася дому, бабуся після інсульту прив’язувала дитину до ліжка, їх годували сусіди. А потім соціальні служби віддали дівчинку в дитбудинок. Там вона, дякуючи Галі та Миколі, пробула недовго. У них Наталя не була ображена, мала все, її возили по курортах, – розповідає пані Валентина.

А тому, щоб дівчинка знову не зазнала інтернатного життя, жінка, не задумуючись, оформила опікунство на себе. І стала для неї мамою! Далі доля закрутила так, що саме ця дівчинка згодом прийшла до хати Валентини… невісткою! Назар допомагав дівчині хазяйнувати, вони догледіли бабусю Ніну до смерті. А потім одружилися, й на світ з’явилася маленька Яночка. Мамі було всього п’ятнадцять літ.

– Ми тоді пережили біду, – згадує пані Валентина. – Наталя після родів перенесла операцію, то було страшне. Нам допомагало усе село. Коли її привезли додому, вона геть не мала сил. Я шкодувала її, фактично, вигляділа внучку.

Але не минуло й року, як одного дня молодесенька мама пішла з дому. Валентина із сином спереживалися, розшукуючи її. Наталя ще верталася до хати, але з часом таки пішла зовсім. Рочок Яночці святкували вже без неї. Тому не дивно, що бабусю Валю дитина змалку називала мамою.

– Дівчата, я й зараз відчуваю себе як мама Яночки! – усміхається Валентина. – Я ж її вигляділа, син з дитиною жив у мене дев’ять років, поки не одружився. Уже коли онучка пішла до школи, я сказала, щоб кликала мене бабусею.

Мамою дівчинка називає дружину Назарія. Пані Валентина тішиться, що у сина гарна щаслива сім’я і Яночці добре живеться з братиками та сестричками. Адже тридцятирічний Назарій тепер батько шести дітей! З Оксаною виховують двох її доньок, Яночку і трьох спільних синочків! «Діти повинні жити з батьками у щасливій сім’ї» – у цьому Назар твердо переконаний. А бабуся Валя завжди чекає у гості свою внучечку Яночку, яку безмежно любить, яку вигляділа з пелюшок, ніби свою дитину. Бо маму дівчинка бачила всього… двічі у житті.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися