Україна

Вигляділа сама п’ятьох дітей, а потім ще стільки ж онуків

23 січня 2015, 14:51
0
1
Сподобалось?
1
У 68-річної Галини Тараканової з Демидівки доля, на жаль, здебільшого сумна та трагічна. У 26 літ залишилася вдовою з п’ятьма дітьми на руках. Тяжко працювала, сама піднімала усіх на ноги. І коли, здавалося, врешті мала б відпочити, нове випробування постало перед жінкою – на цей раз турбуватися про п’ятьох онуків… 
Галина заміж вийшла рано, ще в 17 літ. Звела її доля з уральським хлопцем, який служив тут, на Рівненщині, в армії. Щоправда, спочатку молода сім’я спробувала пожити на батьківщині чоловіка, але незабаром відмовилися від цієї затії і повернулися на Рівненщину, поближче до Галининих батьків. Дмитро пішов працювати у колгосп експедитором, Галя няньчила п’ятьох діток. Непомітно пролетіли 11 років. І прийшов час, коли у двері сім’ї Тараканових раптово постукало горе. 
– Жили ми тоді в Добрятині. Чоловік разом з шофером у той день возили машиною цеглу, – зі сльозами згадує Галина Іванівна ті страшні події. – В обідню пору він прийшов, сказав, що поїде з ним до когось. Я ще впрошувала: «Залишайся, не їдь». А він затявся, і все. Та ще й взяв із собою дворічного синочка Володьку. За ним захотіли покататися з татком і старші діти, вже навіть у кузов усі позалазили. Ледве їх звідти зігнала. І от поїхав він. Близько п’ятої вечора я пішла на пасовисько забирати корову з телицею. Коли це дивлюся – їде їхня вантажівка. Але якось дивно, ніби їх заносить. Зі швидкістю влітає на міст, на ходу збиває стовпчики огородження і… зривається у воду. Ой, божечки, вам не розказати, що зі мною творилося, і це ж усе на моїх очах. Стала кричати. Люди збіглися, почали ниряти. А тоді повно води було – шість метрів треба було пливти униз, щоб дістатися машини. Пробували самостійно їх дістати, але де там! Зуміли лише синочка наполовину з кабіни витягти… Пізно увечері пригнали трактора і так дістали ту машину з тілами. Ще довго після того у мене руки заживали, які до крові кусала, поки по березі бігала.
Галі тоді лише 26 літ минуло. І вже вдова з чотирма малими дітьми. Найстарший, Сергій, ходив у другий клас, найменшій Світлані ще й двох місяців не було. Одразу після похорону мусила на роботу у колгосп виходити. Бо інакше як дітей піднімати? Заміж вона так і не вийшла. «Я то собі могла знайти чоловіка, а дітям батько де візьметься?» – поділилася своїми висновками. Напевно, так вирішила після того, як зійшлася з одним. Плекала великі надії на цей шлюб, думала, що допомагатиме, до її дітей добре ставитиметься. Знайшлася у них і спільна дитинка, хлопчик. Але не минуло й року, як розійшлися. Каже, вигнала за пиятику. І знову залишилася одна вже з п’ятьма дітьми.
Проте всіх виростила, вивчила, весілля поробила. Хвалиться, що хороші вони у неї, роботящі. Живуть не так далеко: Маневиччина, Млинівщина. Не забувають, навідуються. Здавалося б, жити їй тепер спокійно, тішитися онуками та чекати правнуків… Але не так сталося,  як гадалося, бо в дім знову постукалася біда.
– Моя середня дочка Валя невдало вийшла заміж, – розказує. – Попався їй, прости, Господи, п’яниця із Закарпаття. Через 11 років спільного життя мусила розлучитися. Жила з дітьми у мене. А потім заслабла, і скільки я не просила піти у лікарню перевіритися, все відмахувалася – ніколи їй, малі діти. От за рік і згоріла. Тож я мусила оформляти опікунство на п’ятьох її дітей, адже батько від них відрікся. Він признав лише середущого сина Ігоря, а решту, сказав, знати не знає. Ну, і нехай!  Тепер, Богу дякувати, радію з того, що він відрікся їх – хоч діти пенсію отримують і допомогу. Он, в Одесу їздили три рази, в «Артеку» побували. 
Зараз при бабці Галі живуть онуки Діма, Назар і Ярослава.   Найстарша, Іванка, вже вийшла заміж і має свою сім’ю. І знову горе – середущого, Ігоря, два роки тому збила на смерть машина. Нещасна жінка вкотре мусила пережити похорон дитини. Не дивно, що пролиті сльози даються взнаки. Та й 30 років на фермі не минули даремно: віднімає ноги, ще й бореться жінка з онкологічною хворобою. Мусить бабця Галя жити. Бо ж не всіх ще онуків догледіла та у світ дорослий випустила.
***
Наостанок просить Галина Іванівна через газету подякувати колишньому начальнику Демидівського відділення «Рівнегаз» Скомороху Олександру Миколайовичу і начальнику Демидівського архіву Інні Єрофеївні Климюк. «Дорогі для мене люди. Багато чим моїм онукам помогли. Низький їм уклін за їхню доброту!» І згадуючи милосердя цих людей та скрутні часи, коли мусила вдруге ставати мамою для своїх онуків, жінка заливається сльозами вдячності. 
Мирослава КОСЬМІНА,
Рівненська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися