По 400-900 центнерів картоплі з гектара — це реальність
Україна

По 400-900 центнерів картоплі з гектара — це реальність

22 серпня 2015, 14:44
0
0
Сподобалось?
0
Анатолій Аршулік з синами почав господарювати на території Буянівської сільської ради Луцького району п’ять років тому. З того часу фермерське господарство Еко-Тур збільшило посіви з 10 до 100 гектарів. Цими днями господарство провело День поля.
 
Показати фермерам справді є що. З початку господарювання було вибрано напрямок – насінництво. Як розповів Анатолій Аполлонович, вирощують насіння трьох культур – пшениці, сої та картоплі. Саме остання стала предметом демонстрації та обговорення на Дні поля. Зацікавлені фермери й одноосібники мали нагоду побачити врожаї і вибрати для себе те насіння картоплі, яке сподобалось. А вибирати було з чого – 13 сортів вітчизняної і 12 іноземної селекції.  
– На Волині виробляється понад мільйон тонн картоплі, – зазначив Анатолій Аршулік. – Але є проблема її збуту. А все тому, що тієї, яка була б потрібна ринку – дуже мало. Щоб ефективно займатися картоплярством, потрібно три умови. Перше – мати якісне насіння тих сортів, які люди хочуть купити і яке дає хороший врожай. Друге – необхідна правильна технологія вирощування бульби, щоб не було дротяника, інших хвороб. І третя – мати надійні ринки збуту. 
На Дні поля одноосібникам і фермерам було наочно продемонстровано, як це робиться. Фермерське господарство Еко-Тур готове забезпечити хорошим насінням і технологіями, навіть по форварду. Натомість гарантує тим господарникам, які їх куплять, реалізацію врожаю. 
– У тих, хто бере у нас насіння, ми викуповуємо урожай і самі збуваємо, – запевнив Анатолій Аршулік. – Є домовленість з колегами у Волновасі. Продаємо їм крупну картоплю зі своїх полів. Але цього дуже мало. Вони готові купувати більше. Ми ж не вирощуємо продовольчу картоплю, а лише насіннєву. Це елітні і суперелітні сорти. Шукаємо і привозимо їх з Польщі, Нідерландів, Німеччини, Австрії. Вибір – великий. Врожайність – від 400 до 900 центнерів з гектара. Щодо ціни картоплі, то наша біда – у незгуртованості. Треба зробити кооператив із вирощування насіннєвої та продовольчої картоплі. Таким чином, формуючи більшу партію, можемо мати кращу ціну. Цього року не треба людям демпінгувати, особливо одноосібникам, продаючи картоплю за будь-яку ціну. Вона має бути від двох гривень за кілограм і вище, залежно від якості.  
Проблема волинських картоплярів у тому, що «відійшли» такі традиційні ринки збуту, як Росія, Донбас, Крим, – переконаний директор інституту картоплярства Національної Академії Аграрних наук України Анатолій Бондарук. А 98% бульби нині вирощують в одноосібних господарствах. Крупних – практично немає. Найбільші займають три-чотири тисячі гектарів. 
– Нам потрібно виходити на новий рівень – переробку вирощеної продукції, – каже Анатолій Андрійович. – Так, у США і Європі 40-50% вирощеної картоплі переробляють у картоплепродукти. А у нас же 0,4%.
Тож треба працювати у цьому напрямку. Тоді і прибуток буде. 
Наталка СЛЮСАР,
Волинська область
 
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися