Україна

28 листопада розпочинається Різдвяний піст

27 листопада 2015, 10:13
0
0
Сподобалось?
0
Православна церква підготовлює всіх вірян до зустрічі з новонародженим Христом молитвою і постом, який триватиме до 6 січня. Також цей піст ще називають «Пилипівка», тому що починається він після 27 листопада – дня пам’яті апостола Филипа.
Під час посту не можна вживати м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Риба дозволяється в суботу, неділю та великі свята. Під забороною також алкогольні напої. Лише у суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити трохи вина. З 2 по 6 січня піст посилюється, а вже на сам Святвечір, 6 січня, слід узагалі утриматися від їжі до появи першої зірки.
Є низка обставин, які дозволяють людині послаблювати постування, – це хвороба, важка фізична праця, похилий вік, перебування в дорозі. У таких випадках суворість посту з благословення священика може бути послаблена. Також від посту звільняються вагітні, малі діти й ті, хто з вагомих причин не має можливості сам обирати, чим йому харчуватися, – особи, які перебувають у відрядженні, санаторії, лікарні.
Якщо вас протягом посту запросили на святкування і ви не можете відмовитися, то, по можливості, попередьте господарів про те, що ви дотримуєтеся посту. Коли цього не можна зробити – намагайтеся їсти тільки ті страви, які дозволені в піст, а якщо таких немає, то зовсім небагато тих, які стоять поруч з вами. Під час святкової трапези не потрібно розповідати про те, що ви постите, привертати увагу до цього або дорікати іншим за недотримання церковних уставів.
Ми повинні пам’ятати, що основа посту – боротьба з гріхом через утримання від їжі. Без молитви і покаяння піст – це дієта.

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися