Гектар української землі може коштувати 12 тисяч доларів
Україна

Гектар української землі може коштувати 12 тисяч доларів

26 грудня 2016, 14:54
0
0
Сподобалось?
0

— Усю промисловість, яка була потужна в 1990 роки, розікрали. Зараз її фактично немає. Залишилася тільки земля, — каже лідер Аграрної партії 44-річний Віталій Скоцик на брифінгу у Верховній Раді 21 грудня.

Там проходять парламентські слухання на тему "Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі".

— У залі чуємо ті самі точки зору, які були 26 років тому, — про­довжує. — Тоді й сьогодні люди, які засідають у Верховній Раді, розглядають землю як капітал для власного збагачення. А не як капітал для розвитку економіки всієї держави.

Науковці з Аграрної партії розробляють повний пакет законодавства для цивілізованого обігу земель сільськогосподарського призначення. Потрібно створити інфраструктуру, державний регулюючий орган, наповнити земельний кадастр. І на кінцевому етапі винести на голосування в парламент. Далі — на загальнонаціональний референдум.

У світі існують 17 інструментів обігу земель сільськогосподарського призначення. В Україні є лише два. Можна самому працювати на землі чи здавати в оренду. Всі інші — не працюють.

— У законі треба передбачити, що власником землі може бути тільки громадянин України. Й обмежити площу, яка може перебувати у володінні чи оренді одного власника. Також необхідно створити Земельний банк для збереження кількості та якості землі. Законодавчо закріпити параметри відновлення її родючості, — розповідає Віталій Євстафійович. — Потрібен єдиний і відкритий реєстр власників землі. Слід встановити чіткі межі всіх територіальних громад і провести інвентаризацію всіх земель сільськогосподарського призначення. Також передбачити граничні мінімальні орендні ставки на неї.

Україна має 42 млн га землі сільськогосподарського призначення. При ціні $500 за гектар її загальна вартість становитиме $21 млрд. Якщо ж ціна гектара буде $7 тис., то капіталізація земель вартуватиме $294 млрд. А за ціною $12 тис. — $504 млрд говорить Віталій Скоцик.

— Буде прикро, якщо доведеться продовжувати мораторій на продаж земель і на 2018 рік, — каже Скоцик. — За 26 років його продовжили у восьмий раз. Тому завдання для всіх свідомих експертів і депутатів — максимально швидко напрацювати пакет законопроектів і винести його на розгляд 2017-го. Хоча є величезний сумнів, що з нинішнім складом Верховної Ради вдасться це зробити.

Аграрна партія презентує "дорожню карту" земельного законодавства наступного року. Її побачить українське суспільство, парламент та уряд.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися