Чому купання на Водохреще корисне для людини
Україна

Чому купання на Водохреще корисне для людини

18 січня 2017, 14:26
0
0
Сподобалось?
0

19 січня українці святкують Водохреще. Це свято викликає чи не найбільшу реакцію у людей - як віруючих, так і не релігійних. Вважають, що у цей день вода набуває цілющих властивостей. Так вірять більшість людей і, щоб оздоровитись, занурюються у крижану воду. Здавна вважають, що вода здатна запам'ятовувати інформацію, тому реагує на православний хрест і молитви священиків. Після цього вона стає цілющою.

"Чи набуває вода цілющих властивостей саме на Водохреще - наука сказати не може. Тут додається психологічний фактор - віра. Якщо людина вірить, що саме у цей день вода вилікує чи зцілить - такий "ефект плацебо" матиме додаткову силу і зробить свою справу. Віра у диво потрібна людині - від цього її здоров'я лише покращуватиметься. Але відомо точно, холод "лікуватиме" у будь-який день. Нехай таке Водохреще буде кожного дня", - каже Gazeta.ua професор, патофізіолог НАН України Віктор Досенко.

Він наголошує, що занурення у холодну воду матиме виключно позитивний вплив.

"Купатись в ополонці корисно для організму. Періодичні короткочасні переохолодження запускають адаптаційні механізми в організмі. Це феномен прекондиціонування. Працює за принципом: "що мене не вбиває - робить сильнішим". Як це не парадоксально, але наш організм страждає від відсутності страждань. А завдяки такому переохолодженню підвищується захисна реакція організму на інфекційні та ішемічні захворювання. Але занурюватись не варто більше хвилини. Спочатку треба підготуватись - спробувати контрастний душ вдома. Якщо людина це нормально переносить, то можна йти і в ополонку. І абсолютно не треба боятись, що можна застудитись", - пояснює експерт.

Втім купання в ополонці категорично заборонено людям із серцево-судинними та бронхо-легеневими захворюваннями, гіпертонією, епілепсії, інфекційними хворобами. Також перед купанням не варто споживати алкоголь - це дає зайве навантаження на серце.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися