Через 25-й кадр нас зомбува Янукович?
Україна

Через 25-й кадр нас зомбува Янукович?

14 березня 2017, 15:22
0
0
Сподобалось?
0

Це вигадка чи справді технологія впливає на людську психіку

Вперше про загадковий 25-й кадр заговорили в середині минулого сторіччя. Мовляв, його спеціально вмонтували у популярний фільм, який демонструвався з екранів, аби «підсадити» американців на кока-колу та попкорн. Відтоді й справді зросли продажі цих продуктів. Пізніше стали проводити експерименти «телезомбування», змушуючи не лише купувати певні товари, а й голосувати за окремих кандидатів під час виборів!

Подивилися кіно і пішли купувати попкорн

Засновник загадкової методики – вчений Джеймс Вайкері. Він запропонував у кінофільми вмонтувати фрази, які при демонстрації з’являлися на тисячну частку секунди. Люди, які дивилися стрічку, цю інформацію просто не встигали зафіксувати. Але, як стверджувало маркетингове агентство, вона відкладалася в людській підсвідомості і спонукала до дії. Так, у кінотеатрі міста Форт-Лі у Нью-Джерсі (США) під час показу фільму «Пікнік» Вайкері проектував на екран такі слова: «Пийте кока-колу» та «Їжте попкорн». У результаті збільшився попит на ці продукти.

Він пояснив методику просто. Мозок людини здатний до критичного сприйняття візуальної інформації, яка подається зі швидкістю двадцять чотири кадри за секунду. А додатковий 25-й кадр мозок не може сприйняти. Проте на підсвідомому рівні ця інформація вловлюється і запам’ятовується.

Така заява була революційною в той час. Це ж завдяки зомбуванню з екранів можна маніпулювати людьми! Рекламодавцям стане легко стимулювати покупців обирати їхні товари, показуючи на екрані «невидимі» заклики. Урядовці зможуть «невидимо» просувати свої ідеї в маси. Та прості люди протестували, побоюючись стороннього втручання в їхню психіку й негативних наслідків для здоров’я. У законодавстві практично кожного штату США почали приймати закони проти використання на радіо й телебаченні будь-яких способів підсвідомого впливу. Таким чином 25-й кадр було заборонено ще до того, як точно встановили, діє він насправді на людей чи ні.

Тим часом від Вайкері почали вимагати повторної демонстрації експерименту. Він організував ще кілька сеансів, але жоден з них не дав очікуваного ефекту. Пізніше вчений публічно відмовився від своїх досліджень. Багато хто з полегшенням зітхнув: мовляв, це був лише рекламний хід. Але надалі дослідження різних методів впливу на підсвідомість людини, зокрема й 25-го кадру, стали проводити у спеціальних засекречених лабораторіях.

Після мультика – епілепсії у японських дітей

У сімдесятих роках минулого століття знову виник великий інтерес до цього явища. На екранах почали з’являтися фільми жахів з миготливими масками смерті, окремі рок-групи у своїх альбомах вставляли фрази, прочитані навпаки… Такі факти пояснювали гонитвою за великою популярністю, намагаючись відволікти від проблеми.

На початку цього століття проводили експеримент з використанням 25-го кадру голландці. Правда, не на масовому глядачеві, а на кількох десятках добровольців. Їм пропонували переглянути ролик, у якому на певній мілісекунді миготіло зображення відомого прохолодного напою. Після перегляду 80 відсотків глядачів пішли в магазин та придбали саме його.

Після інциденту з епілептичними нападами у японських дітей у використанні 25-го кадру звинуватили популярний аніме-серіал «Покемон». Закинули зомбування народу американському президенту Джорджу Бушу, який нібито використовував заборонений ефект під час пропаганди медичної реформи.

Є чимало відомостей, що таку методику успішно застосовують у Росії. Так, свого часу один з відомих телеканалів звинуватили у тому, що глядачів зомбують непомітною фразою «Сиди дивися тільки…» В РФ, кажуть, навіть винайшли прилад, що виявляє сторонню і несанкціоновану інформацію у телевізійному сигналі. Цікаво, хто ним користується?

Не оминули скандальні заяви щодо застосування 25-го кадру й Україну. Зокрема, під час президентського протистояння двох Вікторів у 2004-му. Тоді на одному з каналів з’явився сюжет про те, що передвиборний ролик кандидата в президенти Віктора Януковича змонтований з використанням технології 25-го кадру. Пізніше, вже під час парламентських виборів 2006-го, керівник виборчої кампанії Партії регіонів Євген Кушнарьов заявив про використання блоком «Наша Україна» телезомбування в агітаційному фільмі «Загроза. Страшна правда». Мовляв, у стрічці загадково з’являється зображення черепа. Блок «Наша Україна» спростував цю заяву, назвавши череп спецефектом.

Наскільки ця інформація достовірна, сьогодні судити важко. Але якщо 25-й кадр в Україні та багатьох інших країнах заборонений офіційно, значить, щось таки в ньому є.

Сиди на дивані, їж і… худни!

Проте якщо в політичні нюанси втаємничені далеко не всі, то гонитва за швидким схудненням сьогодні переслідує мало не кожного. І тут спритники умудрилися використати заборонені технології. Є популярна програма для танення зайвих кілограмів з використанням усе того ж 25-го кадру. Людям навіюють, що не потрібно докладати зусиль, сидіти на дієті чи виконувати виснажливі фізичні вправи. Можна сидіти на дивані, наминати улюблені тістечка і при тому ставати стрункішим. Хіба не диво-спосіб, за допомогою якого можливо домогтись ідеальної талії, не обмежуючи себе ні в чому?

Прихильники ідеї кажуть: методика, яка сьогодні досить широко розрекламована, практикується вже більше п’ятдесяти років і є панацеєю від ожиріння. Мовляв, абсолютно безболісно, ​​непомітно вона вносить у людську підсвідомість інформацію, яка дуже позитивно впливає на вирішення проблеми. Є своєрідним кодуванням на схуднення.

Противники ж стверджують, що 25-й кадр у таких цілях абсолютно не діє, бо є лише методом самонавіювання. Мовляв, це лише черговий гарно розрекламований спосіб викачування грошей з людей.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися