Лунатики не залежать від повного місяця
Україна

Лунатики не залежать від повного місяця

3 червня 2017, 17:01
0
2
Сподобалось?
2

Неймовірно: у сні можна не лише спати, а й… займатися різними справами. Наприклад, стояти, сидіти, прогулюватися квартирою, мандрувати вулицями чи навіть сісти за кермо автомобіля і їхати! Не вірите? Йдеться про лунатиків. Вони уві сні роблять найдивовижніші речі, потім повертаються в ліжко й на ранок нічого не пам’ятають.

Сновиди страждають через… нервовий розлад

Сновиди, так ще називають лунатиків, постають ще в римських «Анналах» Тацита, древніх єгипетських папірусах, у творах грецьких поетів і філософів. Є згадка про них і в Біблії, в Євангелії від Матвія. У давнину людей, які ходять уві сні, остерігалися. Вважалося, що вони одержимі злим духом, навіжені, володіють чорною магією. Під час інквізиції навіть спалювали їх на вогнищі поруч із відьмами.

Здавна таке явище, як лунатизм, вважалося чимось суцільно страшним і загадковим. Найперше тому, що воно було незрозумілим. Пізніше з’явилася думка, що так незвичайно впливає на організм повний місяць. Власне, тому й виник термін «лунатик». Але сучасні вчені довели: повня тут ні до чого. Бо сновиди спокійнісінько можуть зриватися з постелі й кудись брести й тоді, коли у вікно заглядає молодик. Що ж тоді діється з людиною?

Лунатизм є різновидом нервового розладу. Варто зауважити, що найбільш схильні до нього діти й підлітки. Серед дорослих лунатики трапляються значно рідше – одна особа на 1000. Ця патологія може бути викликана сильними стресами. В середньому ж сновидами є близько 2,5% населення Землі.

Найперше ця проблема торкається вразливих людей, які мають певні особливості головного мозку. Вони зовні справляють враження спокійних і стриманих, проте насправді дуже емоційні. В них уночі мозок не відпочиває, а продовжує обробляти інформацію, однак свідомість при цьому відключається. Відбуваються порушення в роботі «центру сну»: мозок далі спить, а тіло стає бадьорим. Людина розплющує очі, проте нічого перед собою не бачить, говорить, та не усві­домлює, що саме. Вона ніби діє на якомусь автоматі. Підіймається з постелі, крокує кімнатою, підбирає ключ до дверей і відмикає їх, щоб вийти надвір.

Небезпечний не сам факт, а наслідки

Відбувається це в певну фазу сну і триває близько півгодини. Розбудити лунатика вкрай важко. Проте він преспокійно здатен самотужки повернутися в ліжко, накритися, перевернутися на інший бік і повністю «відключитися». Прокинувшись зранку, така людина нічого не пам’ятатиме про свої нічні походеньки. Більше того, наполягатиме, що ви все вигадали.

Сам собою лунатизм небезпеки для людини не становить. Однак лунатики під час своїх нічних пригод можуть заподіяти собі чи тим, хто їх оточує, шкоду. Відомі випадки, коли сновиди випадали з вікон. Тож медики радять відразу, як ви помітили у комусь із рідних чи близьких таку особливість, звернутися до лікаря. Бо, можливо, лунатизм є ознакою… епілепсії. Будити ж сновид у такій фазі сну не радять, адже це може заподіяти серйозну психологічну травму. Краще допомогти повернутися в ліжко. Також фахівці можуть порекомендувати «неза­плановане пробудження». Цей метод полягає в перериванні циклу сну, щоб запобігти нападу лунатизму. Є практика успішного лікування лунатизму гіпнозом, коли під час сну хворого вводили у транс і наказували більше не ходити уві сні.

Навпомацки малюють картини і… вбивають

Різних історій, як живуть сновиди, можна прочитати немало. Про те, як 44-річна американка уві сні вмикає комп’ютер і через свою електронну пошту відправляє листи із запрошеннями в гості. Житель Північного Уельсу Лі Хедвін став відомий тим, що вдень працював медбратом, а вночі перетворювався на художника. Цей лунатик створював дивовижні картини! Вранці, прокидаючись від сну в оточенні своїх полотен, чоловік отримував неймовірну насолоду.

Роберт Вуд став знаменитим як лунатик-шеф-кухар. Він готував під час сну. «Я ставлю фритюрниці, вмикаю світло і телевізор на повну гучність – і це все уві сні», – любив повторювати він журналістам.

Також є цікавий випадок, коли сім’я з шести людей, які хворіли на лунатизм, щоночі збиралась в їдальні, пила чай і йшла спати. Це все відбувалось уві сні.

Проте чи не найбільш вражає і справді шокує випадок, який стався 23 травня 1987 року з Кеннетом Парксом. Маючи 23 роки, він уві сні сів в автомобіль, проїхав 23 кілометри до будинку батьків дружини й… зарізав тещу. Після консультацій декількох фахівців у галузі сну присяжні Паркса виправдали.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися