Сільський лікар на виклик до пацієнтів літав власним літаком
Україна

Сільський лікар на виклик до пацієнтів літав власним літаком

2 лютого 2018, 12:18
0
0
Сподобалось?
0

На тлі нинішньої медичної реформи, яка передбачає вибір пацієнтом достойного лікаря, згадалася історія про лікаря Святослава Балея. Був такий у минулому столітті у Дубенському районі. Його іменем цьогоріч названо одну з вулиць міста Дубна. Святослав Балей відзначався надзвичайним талантом та ерудованістю – у нього лікувалися тисячі пацієнтів. Він ніколи не казав ціну за надані послуги.  А ще до своїх «ближніх» підопічних навідувався на дорогому автомобілі марки «Крайслер», а до «дальніх» – на власному літаку.

Жив лікар Балей у Панталії Дубенського району. Його клініка була на краю села. Наразі там – пустир. Та про лікаря пам’ятають й досі. 93-річній Марії Коваль «дохтор», як його називає старожилка, видаляв апендицит ще у 1935 році. А Катерина Ільницька, молода жителька цього села, так яскраво описала його, нібито особисто знала. Справа в тому, що її бабця була пацієнткою лікаря і багато розповідала про нього. Зокрема, про встановлення ним діагнозу. Це лікар робив «по очах».

Свого часу чимало цікавого матеріалу про Святослава Балея зібрала Тамара Дмитренко, дослідник історії Дубенського краю.

 – Безумовно, він був улюбленим лікарем жителів Дубна й околиць, – запевняє пані Тамара. – Легенди про нього ходили насамперед завдяки бідним, яких він лікував безкоштовно. Був один день на тиждень, коли Балей приймав усіх, хто потребував допомоги, не турбуючись про гонорар. Тоді він працював з ранку до пізньої ночі. Тому вже звечора вулицю і лікарняний двір заповнювали вози з хворими. Балей не лише оглядав, а й ставив діагноз та безпосередньо лікував. Дуже часто особисто оплачував аптечні рахунки бідняків. А щодо його великих статків, то вони з’явилися завдяки тогочасним «товстосумам», яким дубенчанин врятував здоров’я і життя. Вони також подарували лікарю автомобіль та літак, які Балей використовував для порятунку інших.

– Якось він робив операцію пацієнтові – вставляв «механічний суглоб», – доповнює розповідь житель села Панталія Микола Боняк, обійстя якого неподалік місця, де колись була  клініка. – Його в клініці не виявилося. Треба було привезти зі Львова. Лікар полетів до Львова і за декілька годин доставив необхідний апарат.

Святослав Балей, попри свою відданість людям, пережив політичні утиски. У 1939 році його ледь не арештували енкаведисти, які з радянською владою прийшли на західноукраїнські землі. Нацистам же не подобався тим, що рятував євреїв та українців. Зокрема й відомих письменників Олексу Сацюка та Авеніра Коломійця. Тож аби уникнути розправи, Балей втік з Дубна.

Пристанище з родиною знайшли у Польщі. Там і закінчився земний шлях легендарного лікаря. Це, ймовірно, сталося наприкінці 50-х років минулого століття. Останнє десятиріччя Балея було вкрай втаємниченим. Як і те, де він насправді похований.

Та і в Польщі визнали талант лікаря, назвавши його іменем вулицю у Кракові. А на честь його брата Стефана йменовано вулицю у Варшаві. Так що маємо подвійну гордість за Балеїв, поляків за національністю й українців за духом.

Сергій НОВАК, Рівненська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися