До України повернувся політв’язень Кремля
Україна

До України повернувся політв’язень Кремля

24 грудня 2020, 22:15
0
0
Сподобалось?
0

У четвер, 24 грудня, до України повернувся український політв’язень та військовослужбовець Збройних сил України Олександр Шумков, який понад три роки перебував у незаконному ув’язненні у виправній колонії в місті Торжок Тверської області.

Про це повідомляє уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, пише ТСН.

За її словами, бранця Кремля майже весь термін ув’язнення утримували у штрафному ізоляторі та загоні суворих умов тримання.

За даними Денісової, з колонії його було звільнено ще 23 грудня та переміщено до "центра временного содержания иностранных граждан УМВД РФ по Тверской области".

"Наразі він перетнув українсько-російський кордон та прибув в автомобільний пункт пропуску "Бачівськ", де його зустріли рідні, представник Офісу уповноваженого та представники територіальних органів військового управління ЗСУ", - розповіла уповноважена.

Сьогодні ж Олександр вирушить до Херсона у військову частину, де до затримання проходив військову службу.

Нагадаємо:

Українського в'язня Олександра Шумкова засудили до чотирьох років колонії загального режиму за участь у "Правому секторі" у грудні 2018 року. Шумкова визнали винним в "участі в діяльності екстремістської організації". Сам українець свою провину заперечував.

Шумков служив за контрактом в Збройних силах України в селі Чорнобаївка Білозерського району Херсонської області, жив у Херсоні. Він не повернувся після служби додому 17 серпня 2017 року. 29 вересня 2017 року його виявили в російському СІЗО.

Шумков каже, що його викрали, а російський кордон він перетнув проти своєї волі непритомним за допомогою співробітників ФСБ. Матері ув'язненого повідомили, що її сину оголошено підозру "за участь в екстремістських організаціях". Під час Революції Гідності та після цього хлопець перебував у лавах "Правого сектору" та охороняв тодішнього лідера організації Дмитра Яроша.

У квітні поточного року Шумкову подовжили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Захист просив домашнього арешту у зв'язку з погіршенням стану здоров'я.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися